Home

Achtergrond

Vergoeding privévluchten van Oranjes ingeperkt

Minister-president Jan Peter Balkenende wil dat niet langer alle leden van het Koninklijk Huis hun privévluchten kunnen declareren.

Als het aan de premier ligt, mogen straks alleen prins Willem-Alexander en prinses Máxima de kosten van privévluchten declareren, liet hij donderdag weten tijdens een debat over de begroting van het Koninklijk Huis. Het staatshoofd - koningin Beatrix - heeft altijd recht om te vliegen.

Nu is het zo dat alle tien volwassen leden van het Koninklijk Huis ruimschoots hun vliegkosten krijgen vergoed. Ze mogen samen elk jaar maximaal ruim 610.000 euro declareren voor privégebruik van onder andere het regeringsvliegtuig, een helikopter en de inhuur van civiele luchtvaartuigen. Een Kamermeerderheid wil dat de Oranjes zelf opdraaien voor de kosten voor privévluchten.

Balkenende vindt dat de overheid voor de vliegkosten alleen in de buidel moet tasten voor leden van het Koninklijk Huis die een uitkering ontvangen. Dat zijn momenteel naast het staatshoofd de troonopvolger en zijn echtgenote.

De premier gaat verder kritisch kijken naar de kosten van het Koninklijk Huis. Hij zei dat hij in aanloop naar de voorjaarsnota de "meerjarencijfers'' zal bezien. De minister-president wilde niet vooruitlopen op specifieke maatregelen die hij zou kunnen nemen. Hij wil in elk geval niet tornen aan de huidige salarissen van koningin Beatrix (834.000 euro), prins Willem-Alexander en prinses Máxima (beiden 248.000 euro).

Balkenende kondigde wel al aan dat hij het aantal leden van het Koninklijk Huis dat belastingvrij mag schenken, wil inperken. De premier stelt voor om uitsluitend de koningin, de kroonprins en Máxima het recht te geven om belastingvrij te schenken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.