Home

Achtergrond 2 reacties

Verburg onverbiddelijk over toeslagkorting oormerkweigeraars

Minister Gerda Verburg (LNV) ziet geen mogelijkheden om de korting op de EU-inkomenstoeslagen voor oormerkweigeraars ongedaan te maken. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen van de SP.

"Ik ben verantwoordelijk voor de correcte toepassing van de Europese regelgeving", schrijft Verburg. Die regels schrijven nu eenmaal voor dat als dieren geen oormerken dragen, er gekort moet worden op de toeslag.

Op nationaal vlak wordt voor de weigeraars een uitzondering gemaakt: ze mogen voor eigen rekening op een andere wijze hun I&R-verplichtingen voldoen.

De SP vroeg daarop of Europese formulieren op dit punt niet vervalst kunnen worden. Nee, antwoordt Verburg.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Margje Vlasveld

  Mooi dat het platform duurzaam gevangen vis gaat promoten, ik zou zeggen, doe dat dan meteen goed en ban niet duurzaam gevangen vis uit je assortiment. Maar ik vrees dat dit een brug te ver is voor dit platform als ik lees dat hier het gebruik van scharreleieren nog gestimuleerd moet worden.
  Energie bespraren en verspilling tegen gaan in de voedselketen is natuurlijk duurzaam, maar het begrip duurzaam voedsel houdt meer in.
  Het platform is pas geloofwaardig als het zich vanaf het begin krachtig inzet voor het gebruik van biologische streekproducten in de ketens. Denk dan vooral aan de verzorgingshuizen, ziekenhuizen en verpleeghuizen.
  Helaas lees ik in dit bericht niets over het stimuleren van het stimuleren van biologische streekproducten, terwijl dat op heel veel terreinen vruchten zal afwerpen. Niet alleen op het gebied van biologische landbouw, voedselzekerheid, landschap en (agrarisch) natuurbeheer, ook de lokale economie en werkgelegenheid en de volksgezondheid en het welzijn van mensen hebben er baat bij.

 • no-profile-image

  margje

  Mevrouw Verburg en de SP kunnen een voorstel indienen bij de EU om die Europese regelgeving aan te passen, ik kan mij niet voorstellen dat dit alleen in Nederland speelt, die uitzondering op de regel die er nu is stelt niets voor als boeren die hun vee niet oormerken in hun recht staan maar tegelijk financieel benadeeld worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.