Home

Achtergrond 275 x bekeken 31 reacties

Verburg: melkprijs komt gemiddeld op 27-28 cent

De melkprijs over 2009 zal gemiddeld uitkomen op 27 á 28 cent per liter, inclusief btw en nabetaling.

Die prognose deed minister Verburg gisteravond in een gesprek met de Tweede Kamer. De minister wilde het door actievoerders in stand gehouden beeld bijstellen dat de melkprijs rond de 20 cent blijft bungelen. Volgens de minister is die nu al boven de 30 cent gestegen, maar dan wel inclusief de naar de melkprijs toegerekende inkomenstoeslag. "Er wordt in de sector veel pijn geleden, maar ik zie een opwaartse trend’’, sprak Verburg.

In het Kamerdebat uitten de verschillende fracties opnieuw hun zorgen over de situatie op de zuivelmarkt en toonden begrip voor de onrust. Toch keurden zowel de meeste fracties als de minister de acties af waarbij melk wordt verspild.

De SP zag opnieuw het bewijs geleverd dat liberalisering van het zuivelbeleid funest uitwerkt. De ChristenUnie schoof ook in die richting op. Kamerlid Cramer bepleitte nvoering van een flexibel quotumsysteem.,,Want de zuivelmarkt redden we niet meer met tijdelijke maatregelen.’’

CDA-Kamerlid Atsma stelde een eigen onderzoek voor van het parlement naar de margeverdeling in de sector. "Want de boer verdient niets aan de melk, de supermarkt zegt er ook niets aan te verdienen. Wie dan wel?”’ Het is nog onduidelijk of dat onderzoek doorgaat.
Minister Verburg herhaalde dat niet de liberalisering maar de economische crisis de oorzaak is van de prijsval.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  het ze noe echt niks anders te doen, vroag ik me steeds meer af...

 • no-profile-image

  heteindenadert

  DENKT MINISTER VERBURG OOK NOG AAN DE VARKENSBOEREN DAAR GAAT HET MINSTENS ZO SLECHT ALS BIJ ONZE COLLEGA'S= DE VEEHOUDERS.... DANK U.

 • no-profile-image

  Boesje

  @vd Zanden, niet de meerwaarde is bepalend voor de prijs maar het volume het aanbod van het totaal produkt.
  Bulk wat DOC produceert wordt in een overschotperiode niet meer gewaardeerd. Kan je nagaan wat de toekomst is van DOC na 2014. We worden er vanzelf van verlost.
  Tot slot, het CDA verdraait de cijfers wel vaker of interpreteert het net even anders.
  Doel van elke politieke partij is de prijs van het voedsel pakket zo laag mogelijk te houden en in onze overlevingstrategie ligt het voor de hand om dan maar wat meer te produceren, een cirkel waar wij niet uitkomen als we niet allen achter dezelfde belangbehartiger gaan staan.

 • no-profile-image

  Bert

  Niet alle boeren leveren aan Friesland Campina. Mogen blij zijn als wij dit jaar 23 cent halen gemiddeld! Lang leve DOC!

 • no-profile-image

  boer

  Zorg dan dat je een grote vuist maakt . Nu is het de veehouderij en volgende keer weer een andere tak van de land en tuinbouw . En kraak een andere tak niet af . Doe het samen ! We proberen tenslotte allemaal ons brood te verdienen .

 • no-profile-image

  gerard

  hallo bel leerdammer, sinds wanneer berekenen we een prijs incl subsidie?
  en heb jij die subsiedie dan al gevangen?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik denk wel dat Atsma het bij het rechte eind heeft. Daar zit de oorzaak, de rest is symptoombestrijding. Hoe kan het anders dat het in álle sectoren slecht gaat, en de supermarkten afgelopen jaar een winststijging (bron: distrifood) van ca. 5% wisten te behalen, en het jaar ervoor maar liefst 15%?. Dan is het rekensommetje vlug gemaakt waar het blijft hangen.

 • no-profile-image

  op naar een

  Ja Gerard, een boer houdt niet van steuntrekkers en handophouders, maar de subsidie uit Brussel is wel degelijk aan elke kilo melk gekoppeld. We waren gelukkiger wanneer we deze niet kenden, nu zijn we slaaf van de overheid, die ons uitlacht wanneer we komen actie voeren. Het ontbreekt er nog maar net aan of we moeten deze steun aan het bijstandsloket afhalen. Een gezonde sector zegt tegen de overheid dat ze deze staatsteun maar in hun achterwerk moeten steken. Uiteindelijk veel beter voor ons allemaal en ook voor de prijsvorming.

 • no-profile-image

  verbaasde

  tot nu toe gemiddeld 26,3 ct

 • no-profile-image

  veehouder

  27 cent gem9iddeld is gelul. zie gegevens van de site. Ook wilde ze gisteravond beweren dat we bij FC al op 31 cent zitten.
  Ze licht iedereen verkeerd voor .Garantieprijs Saldo heffingen
  en toeslagen1) Melkgeld
  September 2009 24,50
  + 2,97
  27,47

  Augustus 2009 23,50
  + 2,97
  26,47

  Juli
  2009 23,50
  - 0,68
  22,82

  Juni
  2009 24,25
  - 2,98
  21,27

  Mei
  2009 25,25
  - 2,98
  22,27

  April
  2009
  25,25
  - 2,98
  22,27

  Maart
  2009
  25,25
  - 2,98
  22,27

  Februari 2009
  27,50
  - 0,69
  26,81

  Januari 2009
  28,75
  - 0,69
  28,06
  Bedragen in euro’s per 100 kilo melk met 4,41 procent vet en 3,47 procent bron; FrieslandFoodsCampina

 • no-profile-image

  henk

  Subsidie voor melk absurd, haal meer uit je melk. geef er meerwaarde aan!!!!!!!
  Niet je hand ophouden in Brussel.

 • no-profile-image

  Belofte

  Als ik het goed begrijp dan wil onze minister het verschil in opbrengstprijs bij betalen.

 • no-profile-image

  jan de nog boer

  en wat denk je van de akkerbouwers

 • no-profile-image

  Boesje

  Wordt het niet tijd dat het cda niet meer meeregeert? CDA verkoopt de landbouw in Nederland, samen met LTO, zonder dat ze het in de gaten hebben.

 • no-profile-image

  G. Rustenburg

  Boeren en hun koepelorganisaties, o.a. de LTO zien maar één uitweg voor een redelijk inkomen; een minimumprijs en geen beperking van de productie. Dat kan natuurlijk niet, om de doodeenvoudige redenen dat dit leidt tot overschotten en hoge kosten voor belastingbetalers, de burgers. De land- en tuinbouwsectoren (producenten en fabrikanten) worden tenslotte al met miljarden euro's uit EU-fondsen gesubsidieerd. Producten uit welke primaire sector dan ook - melk is tenslotte een grondstof – zijn al onderhevig aan grote prijsfluctuaties indien er een kleine onbalans is tussen vraag en aanbod. In 6 maanden tijd is de melkprijs inmiddels met ruim dertig procent gestegen (FrieslandCampina). Indien de melkprijs te laag is dan moet het productieaanbod van melk binnen de EU inkrimpen. Nu is alles gericht op volume. Zo krijgen boeren zelfs een kwantumtoeslag van een melkfabriek: hoe hoger de productie hoe hoger de melkprijs.
  Supermarkten krijgen nu vooral de zwartepiet toegespeeld, zij zouden volgens boeren en hun organisaties (te) veel aan melk verdienen. De Europese Commissie gaat zelfs onderzoek doen naar de prijsvorming in supermarkten. Het is zeer de vraag of dit onderzoek de boeren en hun organisaties in het gelijk stelt. Op de gewone melkproducten verdient een supermarkt ook niet veel, de marges daarop zijn flinterdun. Op de merkproducten, zoals Campina, Vifit, Chocomel, zijn de marges voor winkeliers hoger, maar zeker niet hoger dan voor andere merkproducten in de winkel. De fabrikanten van merkproducten hebben echter verreweg de hoogste marges. Het zou goed zijn indien de EU de prijsvorming in de gehele keten transparant in kaart brengt. Het is opvallend dat de fabrikanten – veelal eigenaar van boeren – tot nu toe helemaal niet onderwerp van discussie zijn of aan de discussie deelnemen. Het zou goed zijn, indien de melkprijs gedifferentieerd wordt vastgesteld, dit op basis van de winstgevendheid van het eindproduct en het aandeel van de melk die hiervoor wordt gebruikt. Voor het deel dat in merkproducten wordt verwerkt en binnen de EU blijft, zou de melkprijs dan hoger kunnen zijn. Voor de sector is het dan ook interessant om de alsmaar dalende melkconsumptie in de EU te verhogen. Om het consumptiegedrag in de EU te wijzigen is er langdurig geld en actie voor nodig. Voor het kwantum melk dat tot melkpoeder wordt verwerkt en op de wereldmarkt tegen lage prijzen wordt afgezet, ontvangt de boer dan een lage, d.w.z. een concurrerende prijs (= wereld-marktprijs). Het volume melk mag niet alleen maatgevend voor de boer zijn, want dat leidt tot uitverkoop van de sector. Een niet innovatieve primaire sector trekt altijd aan het kortste eind en wordt kortgehouden en kaalgeplukt door hun 'eigen' fabrikant, winkelketens en politiek. Innovatieve boeren pakt de koe nu eens bij de horens.

 • no-profile-image

  boerin uit het noorden

  jammer dat minister Verburg altijd zo
  slecht op de hoogte is. Als wij voor wereld-
  marktprijzen moeten werken, dan zal de
  hele maatschappij daar voor moeten
  werken, want de lonen zijn niet 2 euro
  per uur.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Boesje,uit Drenthe. U roept ons op achter een en de zelfde Belangenbehartiger te staan. Dat is een verstandige gedachte. Een Vakbond voor Melkveehouders. NMV,hebben wij al DDB ook, in Duitsland BDM en in Europees verband EMB. Nu moet de eenheid nog komen!. Die zal ook komen,als de melkveehouders begrepen hebben dat de Buurman niet stopt,maar doorgaat tot het Bittere Einde!!!. Er zijn nog te veel overmoedige Betweters die denken dat zij het alleen kunnen. Anderzijds moet ik opmerken dat wij van het Varkensdrama,veel kunnen leren!!!. Dat mogen wij niet onderschatten!!!. M.vr. groet, piet

 • no-profile-image

  Graats

  T wordt tijd dat we die vrouw met dat eigenwijze blonde plukje haar is ontslaan, en dat Adsma haar plekje inneemt. Want het is net als met alcohol bij verburg...overdaad schaad!

 • no-profile-image

  bono

  weg met minister Verburg, die zulke uitspraken doet.....

 • no-profile-image

  Frans

  Heb dit jaar tot en met augustus, 21.6/kg cent gekregen. Er mag dus nogal wat gebeuren voordat mijn gemiddelde op 27ct uit komt............

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Als ik zo al die verschillen zie in melkprijs dan vraag ik me af wat is de meerwaarde van een cooperatie die veel te weinig uitbetaald

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het CDA heeft nu genoeg boeren weggesaneerd zodat ze als kiezersgroep niet meer interressant zijn. CDA is maar op een ding uit ,de macht hebben en houden.

 • no-profile-image

  fryske boer

  subsidie is helemaal niet gekoppelt aan melk . je kunt de toeslagrechten kopen en verkopen,beur zelf bijna 5cent per kilogram melk maar heb daarvoor wel goedkope rechten verkocht en daarna dure teruggekocht om zo hectares beter te benutten. is dat nog subsidie? volgens mij is het gewoon gebruik maken van de mogelijkheden.

 • no-profile-image

  boer mieras

  waneer de melk die prijs is ,dan kunnen de mercedes wel besteld worden door de melkboeren, maar ik rij liever mercedes van mijn quotum wat ik verhuur , dan heb ik niet vroeg mijn nest uit te komen

 • no-profile-image

  frans

  niet klagen boertjes dan stop je toch met koeien melken ,en je verhuurd je quotum daar kun je mercedes van rijden volgens BOER MIERAS WEMELDINGE

 • no-profile-image

  Bel Leerdammer

  Inclusief de subsidie 31,3 cent 2009 tot heden.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte '' Melkveehouder'',het is altijd zo geweest met de tussenhandel c.q. Supermarkten. Bij lage prijzen is het mogelijk om 100% op te slaan!!!.Dat gebeurt ook. Bij hoge prijzen wordt dat moeilijker.Bovendien krijg je dan het Boemerang effect,dan wordt er minder gekocht,soms veel minder!.In plaats van Boter pakt de consument margarine en er wordt minder gekocht.Daardoor kan je weer scheve verhoudingen in de Aanbod en Vraag krijgen. Dit jaar bij voorbeeld was en is het aanbod van agrarische producten duidelijk groter geweest dan de vraag. De Handel pakt extra winst,dat is waar!.En als ze gaan stunten ontlast dat de marktsituatie! Het schuim van de handel,is meer dan het zweet van de Arbeid!. En! ''de Paarden die de Haver verdienen krijgen die niet altijd''!!!. Ook dat is Waar!.groetje's piet

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Melkproducenten, G. Rustenburg, uit Haarlem, heeft begrijpelijke taal geschreven!!!. Ongelimiteerd produceren enerzijds en een minimumprijs anderzijds,vraagt om tekst en uitleg!!!. Eventueel zou de minimumprijs aan de Wereldprijs gekoppeld kunnen worden(?),eventueel?. Gelimiteerd produceren kan waarschijnlijk alleen, als alle melkproducenten zich verenigen in een EMB,bij voorbeeld. Theoretisch mogelijk, praktisch moeilijk realiseerbaar, denkt o.g.t. De tijd zal het leren(?).

 • no-profile-image

  Th de Groot

  Het heeft er alle schijn van dat deze minister een grote koude sanering wil doorvoeren in de melkveehouderij en daarbij de biologische sector mee zuigt naar de afgrond.
  De verhoging van de pachten had ook dit doel voor ogen. Met de toeslagrechten zit de boer zwaar onder het juk van de overheid met al zijn grilligheden en trucjes om de boeren onder de plak te houden.
  Een lage melkprijs versneld derhalve een sanering zonder veel kosten voor de overheid.

 • no-profile-image

  Overschot

  Volgens mij hebben we een overschot dus kost het product geen drol. Dit geld voor de gehele landbouwsector. En wie is dat schuld? Ik geloof de mensen die altijd de groei er in hebben willen houden gouden bergen zien en bij het zwarte gat eindigen. Heren top gaat allen zo door met nog meer produceren dan heeft de jeugd in de sector een nog betere toekomst.

 • no-profile-image

  wim

  dus we melken op basis van zware subsidie mevrouw verburg???? dank u wel !!!!!

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.