Home

Achtergrond 15 reacties

Verburg blij met uitkomst extra zuivelraad

Minister Gerda Verburg is tevreden over het verloop en de uitkomst van de informele bijeenkomst van EU-landbouwministers over de zuivel.

Dat heeft haar woordvoerder telefonisch laten weten. "De minister is blij met de aandacht die er is voor de situatie op de zuivelmarkt. Ze erkent dat veel boeren het moeilijk hebben, maar wijst ook op de stijgende prijzen; de genomen maatregelen hebben blijkbaar effect."

Verburg is ingenomen met de instelling van een werkgroep van deskundigen, die gaat bezien hoe de zuivelmarkt stabieler gemaakt kan worden. "Ze is voorstander van deze werkgroep, die bijvoorbeeld ook gaat kijken naar het functioneren van de zuivelketen."

Belangrijk vindt Verburg dat een en andermaal is beklemtoond dat niet wordt getornd aan de gemaakte quotumafspraken, dat er geen exportrestituties komen noch dat de interventieprijzen worden verhoogd.

Lees ook Fischer Boel veroordeelt melkacties scherp

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Koetje

  De quotum moet er gewoon af. Vrije marktwerking. Mag ik de melkveehouders die nu klagen er ook nog even er aan herinneren dat zo'n anderhalf jaar geleden de melkprijs dik 54 eurocent was. Wat doet een goede ondernemer in zo'n tijd; juist wat reserveren voor wat mindere tijdenl.
  (In onze schapentak moeten we al jaren op de kleintje letten)

 • no-profile-image

  henk

  Heel agrarisch nederland kan wel in Brussel gaan staan. Maar de veehouders gaan weer hun handje ophouden in Brussel. De burgers kunnen hun geldbuidel weer trekken. Lijkt mij niet de goede weg.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste vd Zanden, Bedankt voor uw welgemeende raad. U hebt gelijk veranderen is achter de markt aanlopen,dat heeft geen zin. Toch zijn er nu ontwikkelingen gaande die moeilijk voorspelbaar zijn. Mijn persoonlijk devies is; zorgvuldig de kosten in de gaten houden,enerzijds. Anderzijds er voor oppassen dat het niet ten koste gaat van de Baten. Van mijn Moeder heb ik geleerd dat je moet oppassen voor,''Zuinigheid die de Wijsheid bedriegd''. Pessimistisch ben ik gelukkig niet!. Maar, wij staan nu voor ontwikkelingen die mijns inziens moeilijk in te schatten zijn. En voor ons als individu is '' Schaalvergroting'',ook niet de beste oplossing. M.vr.groet,piet

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Beste Piet , Heb het al vaker aangekaart pessimisme is niet gezond voor je gezin maar zeker niet voor je bedrijfsvoering ,wat betreft je stelling van koeien verkopen en schapen terugkopen is achter de markt aan lopen wat betreft het stoppen dat is afhankelijk van allerlei factoren (leeftijd, opvolging, staat van je bedrijf , ligging enz ) m.a.w vanaf hier moeilijk te beoordelen maar als je met tegenzin naar je koeien gaat dan heeft dat altijd zijn uitwerking op het uiteindelijke saldo van je bedijf

 • no-profile-image

  chris_keppens@skynet.be

  We zitten hier al bijna een heel jaar aan aan gemiddelde van 20 ct. Basisprijs augustus 19ct. voorgaande maanden 18 ct. Dit is niet de enige reden waarom er in Wallonië meer met de melkstakingen meegedaan is, ook in Frankrijk met 280 EURO /ton is er gestaakt en dit enkel om een hervorming van het huidige beleid van de europese commisie. Ook andere sectoren uit de landbouw die soms wat onterechte kritiek uiten, moeten ook voor hun beleid opkomen onder één moto samen staan we sterk!

 • no-profile-image

  henk

  De veehouders moeten een keer ophouden met zeuren. De tuinbouw draait zeker lekker ???

 • no-profile-image

  gert

  Als je geen oplossing weet ,stel je maar weer een ,,werkgroep'' in

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Belangrijk vindt Verburg dat een en andermaal is beklemtoond dat niet wordt getornd aan de gemaakte quotum afspraken,dat er geen exportrestituties komen,noch dat interventie prijzen worden verhoogd. Aldus een woordvoerder van minister Verburg. Bovedien gaat een werkgroep onderzoeken hoe de zuivelmarkt stabieler kan functioneren! Misschien komt dan de veelbegeerde Flexibele Volumeregulering aan bod. I Hope so!

 • no-profile-image

  wim

  O JA JE HAD HET OVER BOVEN DE 50 CENTEN NOU DAT WEET IK NIET EENS MEER ? 50 IS WEL HEEL VEEL????

 • no-profile-image

  Han

  Minister Verburg is erg stellig in haar mening, dat de genomen maatregelen en dan zal ze zeker doelen op de Brusselse maatregelen hun vruchten afwerpen een melkprijsstijging van iets meer, dus nu krijgt de boer ies minder te weinig. Ja u hebt gelijk het is beter dan niets. Ik vaag me echter af hoe de mondiaal gezien kleine ingreep uit Brussel de prijs zo kan beinvloeden, enkele weken geleden toen de prijs de andere kant op ging was het de schuld van de mondiale melkehouder, ongebreideld melken. Eigen schuld dikke bult en is er iets positiefs te melden over de markt, dan is het accuut de schuld van de politiek. Hebben e adequaat ingegrepen en op het juist moment. Ja net op tijd om de eer op te strijken, de boeren elders op de wereld hadden door geldgebrek gedwongen hun veestapel al tot een minimum of tot NUL terug gebracht. Een prijs correctie zat er dus toch aan te komen.
  Ik denk dat de boeren en de politiek zeer drastische maatregelen moeten treffen als ze dit soort problemen in de toekomst willen voorkomen. Het valt te overwegen om het vrijhandels geloof te verlaten en er een geloof voor in de plaats te stellen, die voldoende veilig voedsel voor iedereen garandeert tegen lokaal kosten dekkende prijzen . Nu is alleen het inkomen van de "grote" mondiale handelaar gegarandeert en een veilig betaalbaar voedsel pakket is voor tientallen miljoenen mensen een utopie.
  Naar mijn idee ligt hier een schone taak voor de landbouworganisaties in samenwerking met hun ontwikkelngs organisaties.

 • no-profile-image

  Rens

  Henk uit Bant, jij moet niet zeuren jij moet mee actie voeren! Waarom tegen elkaar uithalen, die dit doen zijn domme mensen!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Koetje Bah, ik respecteer uw standpunt,alhoewel ik nooit 54 cent ontvangen heb. Dat komt waarschijnlijk omdat ik de melk aan een Duitse fabriek levert. Maar geen Paniek nu ontvang ik 25 cent en u hoort mij niet klagen,het was slechter, in de maand Mei hadden wij maar 20 cent!. Toch heb ik nu een lening bij de Bank gevraagd van 50.000.-Euro,om de rekeningen te betalen!!!.Wat denkt U, moet ik nou m'n Koeien verkopen en Schapen terug kopen???. Of helemaal stoppen???. Als ik zo om mij heen kijkt en luistert zie en hoor ik weinig positieve dingen!.

 • no-profile-image

  Boerin

  Koetje je hebt helemaal gelijk, we hadden moeten reserveren al blijft dat moeilijk in Nederland.
  Helaas was de tijd dat de melk 54 cent opbracht maar kort en was er door de magere jaren ervoor bij de meeste boeren veel achterstallig onderhoud en uitgestelde investeringen.
  Dus zodoende.

 • no-profile-image

  wim

  koetje bah mag ik jou zeggen dat wij nu al heel veel maanden dichter of onder de 20 centen krijgen dan wij boven de 50 centen hebben gehad ????? EEN DOC KAAS BOER .In september zit de prijs net boven de 20 cent en vanaf jan / sept kregen we in 2009 22, 5 cent uitbetaald ? DIE MAANDEN VAN BOVEN DE 40 CENTEN BEN IK AL WEER VERGETEN ?????

 • no-profile-image

  harm

  niet zeuren de melkveehouders hebben nu ook eens een iets mindere periode.
  bij ons in de akkerbouw heb je die gemiddeld 1 op 4 jaar.
  de melkveehouders hebben jaren een vast inkomen gehad ieder 14dagen centen op de bank .

  overal staat een mooi huis op het erf en er word hier in zeeland door minimaal 65% van de bedrijven uitgebreid doormiddel van nieuwbouw of aanbouw.

  niet zeuren gewoon een jaar of 2 iets minder en daarna een gezonde gesaneerde markt over houden.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.