Home

Achtergrond 140 x bekeken

Verbod vermindert aantal abortussen niet

Het verbieden of beperken van abortussen, lijkt geen effect te hebben op het aantal vrouwen dat de zwangerschap wil beëindigen.

Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Guttmacher Instituut, waarover de BBC dinsdagavond publiceerde. Abortussen komen relatief net zo vaak voor in landen waar ze verboden zijn als in landen waar het onder zeer beperkte omstandigheden is toegestaan.

"Wettelijke beperkingen houden abortussen niet tegen, ze maken de operatie alleen gevaarlijker'', stelde de voorzitter van de denktank, Sharon Camp, op een persconferentie in Londen. Een onveilige methode is bijvoorbeeld het inbrengen van een zakje arsenicum.

Het wereldwijde aantal abortussen is gedaald van een geschatte 45,5 miljoen in 1995 tot krap 42 miljoen in 2003, terwijl de wereldbevolking is gestegen, zo blijkt uit onderzoek in 197 landen. Dit is te danken aan het toegenomen gebruik van voorbehoedsmiddelen. Wel sterven elk jaar nog ongeveer 70.000 vrouwen door onveilige abortussen en krijgen vijf miljoen te maken met complicaties.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.