Home

Achtergrond

Veel landen op weg naar EU-lidmaatschap

Landen in de Balkan zijn redelijk succesvol op weg om lid te worden van de Europese Unie.

Turkije vertoont ook voortgang, maar moet nog aanzienlijke inspanningen verrichten. EU-commissaris Olli Rehn (Uitbreiding EU) heeft dat woensdag gemeld in zijn jaarlijkse voortgangsrapport.

Kroatië is waarschijnlijk het eerstvolgende land dat kan toetreden. "Kroatië nadert de eindstreep, na vier jaar van intense onderhandelingen'', zei Rehn. De onderhandelingen kunnen mogelijk in 2010 klaar zijn, "maar Kroatië moet wel meer werk maken van justitiehervorming en de strijd tegen corruptie en georganiseerde criminaliteit''.

Kroatië zou dan de 28e lidstaat van de EU worden. Rehn zei in een interview met het Britse persbureau Reuters dat Kroatië en IJsland wellicht samen kunnen toetreden. Daarna zijn Macedonië en Albanië in aantocht. Voor Macedonië stelde de EU-commissaris woensdag voor om de onderhandelingen te openen. Het land is sinds 2005 kandidaat-lidstaat, maar door een Grieks veto waren nooit gesprekken begonnen.

De EU-commissaris ziet grote voordelen nu de Balkanlanden en Turkije hun wetten aanpassen voor de EU. "Het staat buiten kijf dat alleen al het vooruitzicht van EU-perspectief een motor is voor stabiliteit en sociale vooruitgang in de westelijke Balkan en Turkije.''

De EU-commissaris maakt zich echter zorgen over de republiek Bosnië-Herzegovina. Door een patstelling in de politiek schieten de hervormingen er niet op. Ze dreigen zelfs gedeeltelijk ongedaan te worden gemaakt.

Turkije maakt wel voortgang, vindt Brussel. De hervormingen hebben er lange tijd op een laag pitje gestaan, maar beginnen weer toe te nemen. De Europese Commissie is vooral blij dat Turkije wat meer openstaat voor Koerden en Armenen, twee minderheidsgroepen. Zelfs is een Koerdische tv-zender toegestaan.

"Maar aanzienlijke inspanning is nog vereist op veel gebieden, zoals vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, vrijheid van geloof en de strijd tegen foltering'', aldus de EU-commissaris. Zo is het in Turkije nog steeds mogelijk dat iemand die kritiek heeft op Turkije om die reden in de cel belandt. De EU-commissaris toonde zich ook ontstemd over een bizar hoge belastingboete voor een mediabedrijf dat soms kritische berichten uitzendt over de Turkse regering.

PVV

De PVV ziet in het rapport het bewijs dat Turkije niet bij de EU past. "Het is dwaas en naïef van Europa dat ze verder willen praten met Turkije. Het gaat er gewoon niet goed'', zegt Barry Madlener, leider van de vier PVV-Europarlementsleden. ,,Door de islam staat Turkije heel ver af van de westerse wereld. Dit rapport toont precies dat het op die punten misgaat, namelijk de rechten van homo's en vrouwen, de vrijheid van meningsuiting en van geloof.''

Madlener noemt het schandalig dat de Europese Commissie niets durft te zeggen over de Turkse boycot en bezetting van EU-land Cyprus. "Heel laf. Het Turkse leger moet zijn biezen pakken en wegwezen uit Cyprus. Ik zal dat eind oktober in Ankara wel zeggen.''

PvdA-Europarlementslid Emine Bozkurt, zelf van Turkse afkomst, vindt het beter om onderhandelingen over Cyprus niet te hinderen. "We moeten geen broedende kip verstoren.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.