Home

Achtergrond

'Veehouders op goede weg met celgetal in melk'

In veel andere landen stijgt het tankmelkcelgetal. In Nederland daalt het daarentegen, aldus het uiergezondheidscentrum Nederland (UGCN).

Daarmee zijn de Nederlandse veehouders op de goede weg, constateert Anita Werkman van het UGCN. De vele acties om het celgetal te verlagen beginnen resultaat af te werpen. De helft van de veehouders melkt inmiddels met handschoenen, tepelvoeringen worden vaker dan één keer per jaar vervangen en fokken op uiergezondheid blijkt lonend. De aandacht is logisch. Een hoog celgetal kost bedrijven melk en dus geld. Maar bovenal geeft een hoog celgetal vaak ook mastitis en dat is voor veehouders ergernis nummer één in de melkput.

Bovendien lopen bedrijven met een te hoog tankmelkcelgetal meer risico te worden gekort op de melkprijs en krijgen ze vaker een controleur op bezoek. Boeren die structureel de mist ingaan mogen straks 15 dagen geen melk meer leveren aan FrieslandCampina, aldus het voorgestelde kwaliteitssysteem van de fabriek. Het celgetal wordt kortom steeds belangrijker. Het UGCN presenteert daarom de Schijf van Vijf waarbij infectiedruk, weerstand, melken, behandelen en controle aandacht krijgen. Veehouders hebben een kaart ontvangen met vragen over uiergezondheid. Bezoekers van de beurs kunnen de kaart inleveren bij het UGCN en kunnen dan een laptop winnen.

Stand 420

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.