Home

Achtergrond 238 x bekeken 3 reacties

Vaste bijdrage voor I&R van € 33,50 per schapenhouder

Schapen- en geitenhouders betalen een vaste bijdrage van € 33,50 voor de exploitatiekosten van het nieuwe elektronische identificatie en registratiesysteem (I&R).

Dat is het voorstel van het landbouwministerie. Een meerderheid van de belangenorganisaties heeft hier positief op gereageerd. Alleen minister Gerda Verburg moet het voorstel nu nog goedkeuren. Het voorstel werd gedaan tijdens overleg tussen het ministerie van landbouw en de adviescommissie voor de schapen- en geitenhouderij van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Het Platform voor de Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders vindt het voorstel van het ministerie onaanvaardbaar. De minister heeft tot nu toe aangegeven uit te willen gaan van het principe dat de gebruiker betaalt. Dat houdt volgens het platform in dat betaalt moet worden naar gelang het aantal dieren en het aantal dierbewegingen dat plaatsvindt. Een vast bedrag per UBN-nummer weerspiegelt deze gedachte volgens het platform niet.

Volgens de belangenorganisatie betekent dit dat de groep kleine schapen en geitenhouders 80 procent van de totale kosten van het systeem gaan dragen. De totale kosten voor de exploitatie van de databas liggen jaarlijk op 1,75 miljoen euro. De verwachting is dat minster Verburg in november beslist welk bedrag wordt geïnd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schapenhouder

  Het lijkt mij logisch dat iedere schapenhouder een vast bedrag betaalt voor het administreren van zijn dieren. veel kosten zijn hetzelfde, als je een paar schapen hebt(zoals ik) of je hebt er heel veel.
  Bovendien als je maar een paar schapen hebt weet je dat je hobby geld kost en dan moet je niet zeuren over de bijdrage van je ubn nummer.

 • no-profile-image

  Elisabeth

  Een hobbyhouder moet niet zeuren, wij als schapenhouders moeten ook nog een forse heffing aan het diergezondheidsfonds betalen en daar profiteren de hobbydierhouders ook van, zij hoeven deze heffing van ruim 200 euro en een vast bedrag per ooi niet te betalen., Maar zij verzieken wel de markt en dan ook nog klagen dat ze te weinig voor de lammeren krijgen.

 • no-profile-image

  gj

  Toch was een staffel wel meer op zijn plaats. Bv 20 Euro voor het bedrag per houder. Ik wist ook niet dat we de lammeren prijzen kennelijk aan de grotere schapenhouders te danken hadden.

Of registreer je om te kunnen reageren.