Home

Achtergrond 1 reactie

Varkensslacht Europese Unie daalt sterker

Het aantal varkensslachtingen in de Europese Unie pakt in 2009 2,5 procent lager uit dan een jaar eerder.

Vooral in de tweede helft van het jaar daalt de productie sterker dan tot nu toe gedacht werd. Dat voorspelt de EU-vooruitzichtenwerkgroep voor de varkensvleessector. De werkgroep voorziet sterkere dalingen dan tot nu toe werd voorspeld. Het beheerscomité ging in september uit van een productiedaling van 1,9 procent over heel 2009 en 1,4 procent in de laatste twee kwartalen. De werkgroep gaat nu uit van een daling met 2,5 procent in het derde kwartaal en 2,9 procent in het laatste kwartaal van 2009.

In Nederland wordt nog steeds uitgegaan van een lichte stijging van de productie, net als in Denemarken. Duitsland voorziet een iets lager aanbod over heel 2009, maar vooral in Oost-Europa daalt het aanbod. Voor de eerste helft van 2010 gaat de werkgroep uit van een min of meer gelijke productie. Het varkensaanbod zal zowel in het eerste als het tweede kwartaal met 0,3 procent stijgen. Deze voorspelling is gebaseerd op prognoses van de vijftien EU-lidstaten die cijfers hebben ingediend. Gezamenlijk nemen deze landen ongeveer 90 procent van de totale productie voor hun rekening.

Verschillende prognoses

De prognoses verschillen sterk per land. Nederland gaat net als Denemarken, Duitsland, Spanje en Portugal uit van een lichte stijging met 0,5 tot 1,5 procent. Andere landen verwachten echter een daling, waaronder Polen, Italië en Finland. Vooral in Tsjechië en Hongarije worden zeer sterke dalingen voorzien, de Tsjechische overheid voorspelt een daling van 10 procent. Het Verenigd Koninkrijk verwacht als een van de weinige landen een flinke groei van de productie met 6 procent.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    econoom

    Paul Bens waar ben je, wat worden de prijzen volgend jaar???

Of registreer je om te kunnen reageren.