Home

Achtergrond 5 reacties

Varkenssector stapt met Abab-cijfers naar politici

De varkenssector wil de Abab-berekeningen die het Agrarisch Dagblad gisteren publiceerde gebruiken om de politiek overtuigen van de onhaalbaarheid van de nieuwe welzijnseisen voor vleesvarkens.

Dat stellen sectororganisaties Nederlandse Vakbond en Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij. "Ik onderschrijf de conclusies helemaal en nu kunnen we met harde cijfers bevestigen wat we zelf al wisten", stelt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. "Ik hoop dat het nu voor de politiek ook duidelijk wordt dat de eisen niet te realiseren zijn. Ik vraag me af of ze bij het opstellen van de eisen de gevolgen hadden voorzien."

Abab berekende dat de nieuwe welzijnseisen, met als grote pijnpunten de oppervlakte-eis van 1 vierkante meter per dier en een maximale spleetbreedte in de roosters van 18 millimeter, veel geld zullen kosten. Voor belangenbehartigers van de varkenssector is dit geen nieuws. "Dat wisten we al. De vierkantemetereis is onacceptabel, daarmee loopt Nederland veel te ver op de muziek vooruit", vindt LTO-vakgroepvoorzitter Annechien ten Have.

Net als Zwanenburg ziet Ten Have de cijfers als een goede onderbouwing van de argumenten van de sector. LTO en NVV hopen beide dat de cijfers hun lobby richting politiek versterkt. In de komende weken wordt beslist hoe deze lobby vorm krijgt en of de organisaties daarin samen op trekken. "Dat zullen we samen moeten bekijken, maar het is wel onze intentie", zegt Ten Have.

Ook Abab hoopt een rol in de discussie te spelen. "Wij willen vanuit onze positie in de varkenshouderij een kritische bijdrage leveren”, vertelt Frank Steenbreker van het accountantskantoor. ”Vanuit de sector moet een gezamenlijk initiatief komen, om deze aanscherping in welzijnswetgeving om te buigen. Dat is ons gezamenlijk belang en daar willen wij met onze cijfers ondersteuning in geven."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kani Baal

  Abab en Afab lijken mij te veel op elkaar...zelfde laken en pak ?

 • no-profile-image

  hans

  He he, eindelijk.
  Wanneer gaan deze organisaties eens met de getallen van het aantal stoppende bedrijven agv IPPC eisen naar Den Haag.
  NVV EN LTO: IPPC EISEN 2013 >>> 60% VD BEDRIJVEN STOPPEN >>> MEGA BEDRIJVEN KOMEN ERVOOR IN DE PLAATS (en dat willen we niet, toch??)

 • no-profile-image

  alleen met cijfers kun je

  hoeveel banen gaat dit plan kosten voerindustrie transport slachthuizen en niet te vergeten de boeren zelf laat dit even uitreken door het lei voor cijfers van werkgelegenheid is de politiek altijd zeer gevoelig voor inkomenen van de boer licht geen een politicus waker

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Indien enigzinds mogelijk is samen optrekken maar wel met een gezamelijk uitgangspunt de Europese regels en daar waar de huidige Nederlandse eisen al hoger liggen een stand stil situatie totdat de niveaus gelijk zijn.

 • no-profile-image

  knor knor

  een goede actie. Eindelijk eens een gezamenlijke aanpak om belang van varkenshouderij te dienen. SUCCES!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.