Home

Achtergrond 165 x bekeken

Vandaag uitspraak in zaak-Wilders in Londen

Het Asiel en Immigratie Tribunaal doet vandaag uitspraak in het beroep dat Geert Wilders heeft aangetekend tegen de beslissing van de Britse minister van Binnenlandse Zaken, die Wilders eerder dit jaar de toegang tot het land weigerde.

De Birkenhead Society, een Britse organisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting, tekende namens Wilders het beroep aan en financiert de rechtszaak, die gisteren na een aantal schriftelijke rondes begon.

Wilders zou in februari op uitnodiging van Lord Pearson de vertoning van zijn film Fitna tijdens een besloten bijeenkomst in het Hogerhuis bijwonen, gevolgd door een persconferentie. De Britse regering had hem echter in een brief laten weten dat hem toegang tot het land zou worden geweigerd, omdat de regering "tegen extremisme in al zijn vormen is''. Op basis daarvan weert het Verenigd Koninkrijk mensen die extremisme, haat of gewelddadige boodschappen uitdragen.

Lord Pearson werd gisteren als getuige voor Geert Wilders gehoord. Het was echter vooral de beurt aan de landsadvocaat om voor het panel van drie rechters aannemelijk te maken waarom de komst van Geert Wilders ongewenst was en is. "Het gevaar is dat er door zijn aanwezigheid rellen uitbreken'', zei de president van de rechtbank. De landsadvocaat reageerde: "Hoewel het niet waarschijnlijk is dat er onmiddellijk geweld uitbreekt, leidt het wel tot diepe gevoelens van onvrede en disharmonie in bepaalde lagen van de bevolking.''

Op de vraag van de rechter of er rellen zijn geweest in landen waar Wilders is geweest, moest de landsadvocaat nee antwoorden. "Maar zijn opmerkingen hebben zeker angst veroorzaakt in de landen waar hij is geweest'', voegde de advocate daar snel aan toe.

De rechters stelden kritische vragen over het feit dat het om een privévertoning van Fitna ging, waarbij de aanwezigen vrijwillig kozen voor 'zo'n vertoning'. Er zouden dus geen mensen aanwezig zijn die zijn woorden zomaar konden horen en daar aanstoot aan konden nemen, aldus de rechter. "De film Fitna is voor iedereen op internet te zien en Wilders was diezelfde dag 's ochtends te horen op de radio, dus het gaat in deze zaak om zijn aanwezigheid'', stelde de rechter. Als Wilders in het land zou zijn en iets aanstootgevends zou hebben gezegd dan zou hij via het strafrecht aangeklaagd kunnen worden, redeneerde de rechter hardop. "Ja, maar zijn aanwezigheid zorgt voor gespannen relaties in de gemeenschap'', zei de advocate.

De rechters staan voor de vraag of de uitsluiting van Wilders proportioneel is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.