Home

Achtergrond

Vakbond wil opheldering over straling

Militaire vakbond ACOM wil opheldering van het ministerie van Defensie over gezondheidsklachten van militairen in Uruzgan door het gebruik van apparatuur om bermbommen tegen te gaan.

De apparatuur verstoort de radiogolven waarmee bermbommen op afstand tot ontploffing worden gebracht. Door de straling van de zogeheten jammers zouden militairen ernstige hoofdpijn krijgen.

Dat zei ACOM-voorzitter Jan Kleian maandag in een reactie op een publicatie in De Pers. Deze zomer kreeg hij van zeven militairen die in Uruzgan zijn gelegerd, klachten over het gebruik van de apparatuur. Kleian gaat ervan uit dat het gebruik van de apparaten is toegenomen sinds het begin van de missie in Uruzgan, omdat het probleem met de bermbommen ook steeds erger is geworden.

Volgens een woordvoerder van Defensie heeft TNO de jammers onderzocht voor deze in gebruik werden genomen. Dit onderzoek wees uit dat de straling binnen de normen blijft. Van klachten van soldaten die verband houden met gebruik van de apparatuur, is Defensie niets bekend. Voor verder onderzoek ziet het ministerie nu geen aanleiding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.