Home

Achtergrond

'VS positief over dialoog met Iran'

De Amerikanen tonen duidelijk "een positieve belangstelling'' voor een dialoog op hoog niveau met Iran, maar of dat wat oplevert, moet in komende gesprekken blijken.

Dit zei dinsdag een naaste medewerker van de Iraanse president Ahmadinejad, Esfandiar Rahim Mashaie. Rahim Mashaie hoopte dat de komende gespreksronde vruchten afwerpt. Hij zag de Amerikaanse deelname aan de gesprekken bij Genève als een belangrijke positieve ontwikkeling, ,,maar we moeten nog zien hoe serieus ze zijn''. Bij de komende gesprekken hoopt hij op "meer wederzijds begrip en meer focus op gezamenlijke agenda's''.

Amerikaanse en Iraanse gezanten hadden 1 oktober bij Genève hun eerste officiële bilaterale onderhoud sinds de diplomatieke betrekkingen in 1980 werden verbroken. De Amerikanen waren in Genève om samen met andere landen met Iran te spreken over het omstreden nucleaire programma van dat land. De gesprekken met Iran worden gevoerd door de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland. De volgende bijeenkomst van de groep zou eind deze maand zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.