Home

Achtergrond 341 x bekeken 2 reacties

VN vreest verspreiding Afrikaanse varkenspest

Verenigde Naties zijn bang dat de Russische uitbraak van Afrikaanse Varkenspest zich verder uit zal breiden.

Vertegenwoordigers vrezen vooral voor verspreiding naar Europa, Centraal-Azië en mogelijk China.

De zorgen komen vooral voort uit de recente constatering van een besmetting in de omgeving van het Russische St. Petersburg. Dit gebied was al jaren vrij van de ziekte, die zich beperkte tot wilde zwijnen in het zuiden van Rusland, Oekraïne en Georgië.

St. Petersburg ligt ruim 1.000 kilometer van de eerder besmette gebieden verwijderd, wat erop wijst dat het virus zich over grote afstand kan bewegen. Vooral transporten van besmette varkens of besmette varkensproducten vormen daarbij een risico.
In de eerste helft van het jaar zijn in Rusland 6.000 varkens bezweken aan het virus en werden er nog eens 42.000 geruimd.

Het Russische landbouwministerie overweegt om transportbewegingen tussen varkensbedrijven aan banden te leggen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Zonder deze maatregelen zullen er naar verwachting nog een miljoen varkens verloren gaan.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    niet weer

    Laat ze daar maar alles op laden kunnen we de schade die geleden is in 1997/1998 tijden de varkens pest eindelijk weer terug verdienen Heb 18 maanden dicht gezeten Transporteurs weet wat je doet en kom schoon en goed ontsmet terug AID coteroleer aan de grens aub op roep van een varkensboer

  • no-profile-image

    jonge

    Gaarne wil ik mij bij voorgaande aansluiten. Maar kort na de varkenspest is er door Wageningen UR geopperd om de export van varkens in twee stappen te laten verlopen. De eerste stap is om de varkens naar verzamelplaatsen aan de grens te vervoeren met vrachtwagens die zich uitsluitend in Nederland bewegen. De tweede stap is om vanuit deze verzamelplaatsen de varkens verder te transporteren met vrachtwagens die altijd in het buitenland verblijven. Dit uiteraard middels het vuile en schone weg principe.....lijkt mij hele redelijke oplossing...toch!

Of registreer je om te kunnen reageren.