Home

Achtergrond

VN-gezant boos op Zimbabwe

De speciale VN-rapporteur voor marteling die vandaag uit Zimbabwe werd gezet, Manfred Nowak, wil dat de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties maatregelen neemt tegen het Afrikaanse land.

De Oostenrijkse diplomaat zei dat nadat hij was teruggekeerd in het zuidelijke buurland Zuid-Afrika.

"In geen enkel ander land ben ik ooit zo behandeld'', aldus een verontwaardigde Nowak in een interview met de Britse omroep BBC. De gezant stelde dat het incident aantoont hoezeer de regering in Zimbabwe wordt verscheurd door politieke verdeeldheid, en wie eigenlijk de macht in handen heeft.

De gezant was aanvankelijk uitgenodigd door de minister van Justitie. Nowak had een week lang onderzoek willen doen naar mogelijke martelpraktijken en mishandelingen in het verscheurde land.

Kort voordat de Oostenrijker vanuit Zuid-Afrika naar Zimbabwe wilde vertrekken, werd de uitnodiging echter ingetrokken. Waarschijnlijk waren kringen rond de dictatoriaal regerende president Robert Mugabe verantwoordelijk voor het besluit.

Nowak stapte woensdagavond toch op een vliegtuig richting Zimbabwe, nadat hij alsnog was uitgenodigd door premier Morgan Tsvangirai, de voormalige leider van de oppositie tegen Mugabe. Hij werd bij aankomst vastgehouden in de viplounge van de luchthaven en donderdag op het eerste vliegtuig naar Zuid-Afrika gezet. "Ik had dit niet verwacht. Dit is een ernstig diplomatiek incident'', reageerde de Oostenrijker.

Een woordvoerder van de Zimbabwaanse regering stelde dat het bezoek niet kon doorgaan in verband met de drukke agenda van Mugabe. De president en meerdere ministers ontvingen donderdag een bemiddelingsdelegatie van de Ontwikkelingsgemeenschap voor Zuidelijk Afrika (SADC) om de problemen in Zimbabwe te bespreken.

Nowak benadrukte dat hij een schriftelijke uitnodiging had ontvangen van Tsvangirai voor een onderhoud dat voor donderdagmorgen stond gepland. Hij zei dat de manier waarop hij en zijn team zijn behandeld, duidelijk aantoont dat delen van de regering in Zimbabwe niet willen dat hij inzicht krijgt in "de huidige situatie op het gebied van martelingen.'' In het land komen al decennialang grove mensenrechtenschendingen voor, met als meest recente dieptepunt het geweld rond de verkiezingen vorig jaar.

Ondertussen voert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de druk op Zimbabwe op. Van nieuwe financiële steun kan pas sprake zijn als noodzakelijke economische hervormingen in de praktijk zijn doorgevoerd, zo staat in een rapport van IMF-onderzoekers.

Het IMF erkent dat er sprake is van enige vooruitgang, maar de Zimbabwaanse economie verkeert nog altijd in een deplorabele staat na een lange periode van wanbeleid onder Mugabe. Sinds begin dit jaar werkt Mugabes ZANU-PF partij op papier samen met de voormalige oppositiebeweging MDC van Tsvangirai, maar radicale elementen binnen ZANU-PF liggen vaak dwars. Twee weken geleden maakte een teleurgestelde MDC dan ook een einde aan de samenwerking binnen de zogenoemde regering van eenheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.