Home

Achtergrond

'Uitbreidingsverbod op dit moment te vergaand'

De roep vanuit het kabinet om een pas op de plaats voor de melkgeiten- en -schapenhouderij vanwege de verspreiding van Q-koorts is begrijpelijk.

Een algeheel uitbreidingsverbod is echter te veel gevraagd. Dat zegt Jan van Lokven, voorzitter van de LTO-vakgroep Geitenhouderij. Van Lokven reageert echter voorzichtig, want hij wil geen olie op het vuur gooien in de lopende discussie. Ook Toon van Hoof, woordvoerder diergezondheid bij LTO Nederland en Nico Verduin, voorzitter van de LTO vakgroep schapenhouderij reageren op vergelijkbare wijze.

Van Hoof noemt de wens van de oveheid een nieuw geluid in het debat. Hij kan zich voorstellen dat de overheid het probleem van Q-koorts nu belangrijker vindt dan de uitbreidingsperspectieven van bedrijven. Maar hij wijst ook op het onderzoek naar de effecten van de intensieve veehouderij op de volksgezondheid, dat nu loopt. "Laten we niet op de uitkomsten vooruitlopen en dat onderzoek eerst afwachten."

Dat is ook wat Van Lokven zegt. De bedoelde studie moet in de loop van volgend jaar klaar zijn. Van Hoof zegt het gesprek met minister Gerda Verburg over de vergunningverlening best te willen aangaan. "Dat er geen gevaar optreedt voor de omgeving is ook onze inzet. Wij zijn voor maximale preventie en verantwoordelijkheid voor de ondernemers. Van de andere kant: Q-koorts is een incident, het is ons overkomen. De omvang waarmee de ziekte om zich heen grijpt is volstrekt uniek in de wereld."

LTO-vakgroepvoorzitter schapenhouderij Nico Verduin: "We denken voorlopig nog genoeg argumenten en feiten te hebben om dit soort maatregelen buiten de deur te houden." Het is volgens hem belangrijk om nuchter te blijven. De sector, overheid, wetenschap en het bedrijfsleven doen er volgens hem alles aan om Q-koorts onder controle te krijgen. "Tot nu toe is het de sector altijd nog gelukt om dierziektes beheersbaar te krijgen", aldus Verduin. Komende week staan er diverse overleggen over de aanpak van Q-koorts op de agenda.

Of registreer je om te kunnen reageren.