Home

Achtergrond

USDA: wereld oogst meer tarwe

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de wereldoogst van tarwe voor de derde opeenvolgende keer verhoogd.

Het USDA gaat er nu vanuit dat in seizoen 2009/2010 de wereld 668,1 miljoen ton tarwe oogst. Deze prognose valt bijna 4,5 miljoen ton hoger dan de prognose van september. Die oogstverwachting was al met 4,5 miljoen ton tarwe verhoogd. In juli ging het USDA nog uit van een tarweoogst van 656,5 miljoen ton. De prognose ligt nu bijna 12 miljoen ton hoger.

Daardoor stijgen de voorraden ook. Het USDA gaat nu uit van een tarwevoorraad aan het eind van dit seizoen van 186,7 miljoen ton. Dat is 20 miljoen ton meer dan in juli dit jaar, toen seizoen 2009/2010 begon.

Het USDA heeft de prognose voor tarwe bijgesteld omdat Canada meer tarwe produceert dan verwacht door goede weersomstandigheden in september. "Daardoor is het groeiseizoen met drie weken verlengd", schrijft het USDA in een toelichting. "Daardoor valt de oogst in Canada 2 miljoen ton hoger uit dan verwacht."

Rusland oogst 1 miljoen ton tarwe meer dan verwacht, stelt het USDA. "Vooral in Siberië is meer zomertarwe geoogst. In de EU valt de tarweoogst mee in Polen en Hongarije. Ook Algerije, Australië en Kazachstan oogsten meer tarwe dan eerder werd verwacht."

Ook de productie van de overige granen valt hoger uit. Het USDA schat dat de oogst van mais, gerst, haver, rogge en gierst uitkomt op 1.093 miljoen ton. In juli werd dit geschat op 1.083 miljoen ton. De maisoogst valt wel lager uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.