Home

Achtergrond

'Tweede ronde in Afghanistan noodzakelijk'

Het Afghaanse staatshoofd Hamid Karzai heeft in de eerste ronde van de verkiezingen niet genoeg geldige stemmen gekregen om te worden herkozen.

Een tweede ronde is daarom noodzakelijk, blijkt volgens de Britse omroep BBC uit een rapport van de klachtencommissie ECC die onderzoek deed naar fraude.

Functionarissen zeiden vandaag tegen de BBC dat Karzai niet de vereiste drempel van 50 procent van de stemmen heeft gehaald om zijn herverkiezing veilig te stellen. De klachtencommissie ECC, die door de Verenigde Naties wordt gesteund, onderzocht in de afgelopen weken een groot aantal stemmen wegens verdenkingen van fraude.

Vandaag kwam de ECC met de definitieve uitslag van het onderzoek maar fraude. De ECC rapporteert aan de kiescommissie IEC, die de knoop moet doorhakken over het al dan niet houden van een tweede ronde. "Nu we de instructies van de ECC hebben, verwachten we dat de IEC met spoed de instructies ten uitvoer brengt'', aldus Aleem Siddique, een VN-woordvoerder in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Siddique stelde dat er snel duidelijkheid moet komen over een tweede ronde in Afghanistan. Karzai zou het daarin moeten opnemen tegen de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah.

De IEC wordt beschouwd als een orgaan dat op de hand van Karzai is. Volgens waarnemers is de kiescommissie echter wettelijk verplicht aanbevelingen van de klachtencommissie over te nemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.