Home

Achtergrond

Tsjechisch hof buigt zich over EU-verdrag

Het Constitutioneel Hof van Tsjechië buigt zich dinsdag over een klacht van zeventien parlementariërs over het Verdrag van Lissabon van de Europese Unie. Tsjechië is het enige land van de EU dat het verdrag nog niet heeft geratificeerd.

De senatoren stellen dat het verdrag inbreuk maakt op de Tsjechische soevereiniteit. Zij worden gesteund door president Vaclav Klaus. Die heeft ook nog de eis gesteld dat hij de garantie krijgt dat Duitsers verdreven uit Tsjechië na de Tweede Wereldoorlog niet via het Verdrag van Lissabon schadeclaims kunnen indienen voor hun verloren bezittingen.

Het verdrag moet de EU slagvaardiger maken. Lissabon kan alleen in werking treden als alle 27 lidstaten van de EU het verdrag hebben geratificeerd.

De openbare zitting van het hof begint om 10.00 uur. Het is niet bekend of de rechters dinsdag ook al een oordeel zullen vellen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.