Home

Achtergrond

Trips richt minder schade aan bij prei dan gedacht

De schade in de preiteelt als gevolg van trips is ondanks de hoge tripsdruk meegevallen.

Dat concludeert Dacom. "Van teeltadviseurs begrijp ik tevens dat de schade redelijk onder controle is gehouden", verklaart Peter
Raatjes van Dacom. Het bedrijf voorspelt de druk aan de hand van computermodellen.

De tripsdruk in de zomer- en najaarsprei was volgens Dacom hoog. De trips kon zich goed nestelen omdat er vooral in het Zuidoosten op maar weinig momenten water in de schacht van de prei stond. Een bijkomend probleem was dat de prei slecht groeide, waardoor bestrijdingsmiddelen minder effect sorteerden.

Dacom vindt zijn eigen voorspelling redelijk accuraat. "De software gaf de pieken in de ontwikkeling van de populatie goed weer, hoewel de toename van larven en volwassen trips in praktijk soms extremer bleek dan de software aangaf."

Zo’n 320 Nederlandse preitelers kregen op basis van de Dacom-data en informatie van teeltadviseurs een spuitadvies van gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten. Het tweewekelijkse advies is vorige week voor het laatst dit seizoen verstuurd. Tripsaantasting neemt momenteel af door kouder weer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.