Home

Achtergrond 162 x bekeken

Treinongeval eist levens in India

Zeker 21 mensen zijn woensdag om het leven gekomen toen twee treinen in het noorden van India op elkaar botsten. Dat meldden Indiase media.

De passagierstrein Goa Express ramde rond 05.00 uur lokale tijd met hoge snelheid een stilstaande Mewar Express-trein bij de stad Mathura, 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad New Delhi. Vermoedelijk had de machinist van de Mewar Express zijn voertuig tot stilstand gebracht omdat aan de noodrem was getrokken. De machinist van de Goa Express heeft waarschijnlijk een stopteken over het hoofd gezien, waarna de botsing zich voordeed.

Beide treinen hadden New Delhi als eindbestemming. De wagons zaten propvol passagiers, die het Divali-feest elders hadden gevierd en op weg waren naar huis. "We voelden een enorme schok'', zei Ramesh Charan, een passagier van de Mewar Express, tegen de krant Times of India. "Sommige mensen die in de hoogste bedden van de slaapcoupés lagen, vielen op de grond door de klap.''

Reddingswerkers proberen met zwaar materieel overlevenden uit de zwaar beschadigde wagons te halen. De autoriteiten hebben ook het leger ingezet.

Het is onduidelijk hoeveel mensen nog in de treinstellen zitten. Meer dan twintig mensen zijn opgenomen in ziekenhuizen in de omgeving. Het is de verwachting dat het dodental nog zal oplopen.

Dagelijks reizen in India 18,5 miljoen mensen met de trein. Het vervoermiddel wordt vooral gebruikt om lange afstanden af te leggen. Jaarlijks gebeuren er honderden ongelukken op het Indiase spoor. Dat werd aangelegd ten tijde van de Britse koloniale overheersing en is op veel plaatsen matig tot slecht onderhouden.

India heeft grote plannen voor het verbeteren van de nu nog ondermaatse infrastructuur. In de komende jaren willen de autoriteiten in het circa 1,2 miljard inwoners tellende land honderden miljarden euro's investeren in het spoor en metronetwerk, snelwegen, vliegvelden en havens.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.