Home

Achtergrond

Telers vinden bestrijding maiswortelkever niet effectief

De EU-regels voor de bestrijding van de maiswortelkever zijn niet effectief.

De Europese organisatie van maistelers (CEPM) vindt daarom dat de EU de teelt van genetisch veranderde maisrassen moet toestaan die bestand zijn tegen het schadelijke insect.

De EU-regels schrijven voor dat op een maisperceel waar de maïswortelkever (Diabrotica virgifera virgifera) is aangetroffen een bestrijding moet worden uitgevoerd. Dit geldt ook voor maispercelen rondom de besmetting. In de jaren daarna mag daar minder vaak mais worden geteeld.

Ervaringen in Frankrijk wijzen uit dat deze methode niet werkt, stelt het CEPM. "Frankrijk werkt hier al zeven jaar mee. Afgelopen zomer zijn driehonderd maiswortelkevers gevangen op twintig nieuwe locaties."

CEPM wil een aanpak die in de VS effectief blijkt te zijn. "Dat is een combinatie van de teelt van transgene rassen die bestand zijn tegen de kever, chemische bestrijding, zaadbehandeling en een ruime vruchtwisseling."

De maïswortelkever heeft van de EU de quarantaine-status gekregen, omdat hij zo schadelijk is voor maïs. Door de wortelvraat groeit de maïsplant slechter en valt om. Dit leidt tot minder opbrengst en een slecht oogstbaar product. Opbrengstverliezen tot 90 procent zijn waargenomen op maïspercelen in de gebieden waar deze kever voorkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.