Home

Achtergrond 249 x bekeken 1 reactie

Teelt en handel snel in overleg over Tuta absoluta

Teelt en handel treden op korte termijn in overleg om maatregelen tegen de mot Tuta absoluta te bepalen.

Bij de sectororganisaties is behoefte aan dwingende maatregelen om het schadelijke mineermotje te bestrijden. Jan Varekamp, gewasmanager tomaat van LTO Groeiservice wil nog niet zeggen aan welke mogelijkheden wordt gedacht. Wel is duidelijk dat de noodzaak groot is op teeltbedrijven waar importtomaten worden verpakt.

Volgens onderzoekers van Wageningen Universiteit is het risico op besmetting op die bedrijven het grootst. Bedrijven met belichte teelten en biologische bedrijven lopen ook meer risico op besmetting.

Volgens Varekamp is met de paprika-boycot door Amerika na de vondst van een mot bij geïmporteerde chilipepers weer duidelijk geworden wat de gevolgen van een plaag zijn. "Als we niets doen aan de bestrijding van Tuta absoluta gaat het diezelfde kant op," aldus Varekamp. Telers krijgen binnenkort een mail over het signaleren en aanpakken van het mineermotje.

Tijdens een bijeenkomst, afgelopen dinsdag, bleek dat Tuta absoluta beheersbaar is in de Nederlandse teelt. Onderzoekers adviseren om feromoonvallen op te hangen die een eventuele aanwezigheid van het motje kunnen signaleren, ook aan het einde van de teelt. Daarnaast is het van belang om oude teelten goed op te ruimen, zodat de besmetting niet meegenomen wordt in de nieuwe teelt.
Tuta absoluta is met name in Spanje een groot probleem. Het motje komt via importeurs ons land binnen. Het komt vooral voor in tomaat en aubergine.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Varekamp

    Graag een toevoeging aan dit bericht. De belichte- en biologische teelten lopen niet meer risico op besmetting! Het is voor deze bedrijven bij een besmetting moeilijker om er van af te komen. Dus wees allert en zorg voor goede signalering.

Of registreer je om te kunnen reageren.