Home

Achtergrond

Techniek kilometerheffing klaar voor gebruik

De techniek die chipfabrikant NXP en technologieconcern IBM hebben uitgedacht voor de kilometerheffing is volgens beide bedrijven "klaar voor toepassing in personenauto's''.

Dat hebben zij maandag gemeld. Sinds juni van dit jaar hebben vijftig medewerkers van de High Tech Campus van de Technische Universiteit in Eindhoven proefgedraaid met het systeem. Ze kregen allemaal een kastje in de auto dat via gps registreerde waar de auto reed en wanneer. "We hebben in totaal 100.000 kilometer geregistreerd en het totale systeem bleek zeer solide en betrouwbaar'', aldus NXP.

In het systeem wordt aan de hand van het wegtype, tijdstip en milieukenmerken van de auto een prijs berekend. Volgens NXP is de techniek ook voor grotere groepen gebruikers bewezen. "De chip die we hiervoor gebruiken gaat vanaf 2010 in massaproductie. In andere landen gaat die gebruikt worden voor kilometerheffing voor vrachtwagens en hij is geschikt voor e-call'', aldus Maurice Geraets van NXP.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.