Home

Achtergrond

Tarwe in Australië heeft last van extreem weer

De tarwe in Australië heeft last van extreem weer.

In het Westen van het land heerst een hittegolf, waardoor de tarwe versneld afrijpt. In het Oosten is afgelopen weekeinde schade ontstaan in de tarwe door vorst. Analisten verwachten dat Australië daardoor minder tarwe gaat oogsten dan aanvankelijk was gedacht. De oogst start volgende maand. Australië is de vierde tarweexporteur ter wereld, na de VS, Canada en de EU.

De Australische tarweoogst werd aanvankelijk ingeschat op 22,2 tot 23,5 miljoen ton. Volgens marktanalist Luke Mathews van de Commonwealth Bank of Australia komen de droogte en de vorst op een kritiek moment voor de Australische tarwe. "Het graan rijpt af. Het is waarschijnlijk dat het weer de opbrengsten van tarwe drukt", zegt hij in een interview met het persbureau Reuters.

Andere analisten gaan ondanks het extreme weer nog steeds uit van een bovengemiddelde tarweoogst in Australië van rond de 23 miljoen ton. Het vijfjaarlijks gemiddelde ligt op 19,5 miljoen ton.

De tarwetermijnmarkt in Chicago reageert met hogere noteringen. Dit wordt ook veroorzaakt door omstandigheden in de VS zelf. De dollar zakt verder weg, hetgeen de export van Amerikaanse tarwe goedkoper maakt. Bovendien loopt de sojaoogst traag door nat weer. Daardoor kunnen de akkerbouwers nog geen wintertarwe zaaien. Volgens het ministerie van landbouw in de VS is nu 23 procent van de soja geoogst. Normaal is dat rond deze tijd 57 procent. Het areaal wintertarwe is voor 69 procent gezaaid, terwijl normaal zo’n 80 procent nu al in de grond zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.