Home

Achtergrond

Symboolmaatregelen

De overheid dreigt in de strijd tegen Q-koorts door te slaan.

Een volledige uitbreidingsstop voor alle bedrijven met melkgeiten en -schapen is wel een heel grof middel. Hopenlijk is onmacht niet de drijfveer achter dit voorstel.

Het is begrijpelijk dat frustratie optreedt in de strijd tegen de ziekte. Veel mensen worden ziek. De besmettingsroute is niet duidelijk, en daarmee bestaat ook nog steeds geen effectieve aanpak. Dat iets aan het Q-koortsprobleem moet worden gedaan, is zonneklaar. Terecht wordt hiervoor veel onderzoekscapaciteit vrijgemaakt.

Geiten- en schapenhouders willen ook meewerken aan preventieve maatregelen tegen de overdracht van de bacterie en aan maatregelen ter bestrijding van de ziekte. Van onwil of verzet is nergens sprake. Zij snappen dat ze midden in de maatschappij staan. Zij hebben er zelf ook alle belang bij dat de ziekte geen bedreiging meer is voor de volksgezondheid.

Als echter ongenuanceerde maatregelen uit de kast worden gehaald, kennelijk omdat overheden een symbolische daad willen stellen, is het goed dat tegengas wordt gegeven. Bedrijven die aantoonbaar vrij zijn van Q-koorts of verwekkers daarvan, mogen niet gehinderd worden in hun ontwikkeling.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.