Home

Achtergrond

Suu Kyi praat met westerse diplomaten

De Myanmarese oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi heeft vrijdag met westerse diplomaten gesproken in Yangon, de grootste stad van Myanmar (Birma).

Dat hebben westerse ambassades laten weten. De junta van Myanmar had toestemming gegeven voor het onderhoud. Suu Kyi sprak met de ambassadeurs van Australië en Groot-Brittannië en een hoge vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade. De Britse ambassadeur vertegenwoordigde de Europese Unie. Enkele weken geleden deed Suu Kyi de machthebbers nog het aanbod met diplomaten van westerse landen te gaan praten over het afzwakken van de sancties tegen Myanmar.

Volgens de woordvoerder van de Amerikaanse ambassade wilden de drie gezanten de visie van Suu Kyi op de situatie in Myanmar horen. Haar advocaat bevestigde de ontmoeting. Hij zei dat de oppositieleidster vooral heeft gesproken over de opheffing van sancties tegen de militaire junta. Zij wilde "de feiten en de cijfers'' over de westerse sancties weten, zei advocaat Nyan Win.

De Verenigde staten legden Myanmar in 1988 sancties op, nadat de militaire junta demonstraties voor invoering van de democratie met geweld had onderdrukt. Naar schatting drieduizend mensen verloren toen het leven. De Europese Unie vaardigde in 1996 sancties tegen Myanmar uit. Zij werden in 2007 versterkt, nadat betogingen tegen het militaire bewind hard de kop waren ingedrukt. Australië heeft de toegang tot het land voor de Myanmarese juntaleden beperkt. Ook is de uitvoer van wapens naar het land verboden.

Suu Kyi (64) ijvert voor democratie in het geïsoleerde land dat al tientallen jaren door een militaire junta wordt geregeerd. Vorige week verwierp een rechter haar beroep tegen een nieuwe verlenging van haar huisarrest met anderhalf jaar. Suu Kyi was daartoe veroordeeld, nadat ze in mei een Amerikaan onderdak had geboden. Daarmee zou ze de voorwaarden van haar huisarrest hebben geschonden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.