Home

Achtergrond 5 reacties

Supers schuiven inkoop meer naar vrije markt

Supermarkten kiezen volgend seizoen voor hun inkoop vaker voor week- of daghandel.

Het is een reactie op de lage prijzen in dit segment van de markt in verhouding tot de seizoencontracten. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende partijen. Een paprikateler zegt volgend jaar niet te verwachten deel te nemen aan contractafzet via de afzetorganisatie. ”Vorig jaar zette ik nog 15 procent af via seizoencontracten. Dit jaar was het 5 procent en volgend jaar nul.”
Het is een reactie op de scherpere concurrentie van supermarkten onderling en de diepe inzinking in de vrije markt dit jaar. Een logisch gevolg, zo denkt een directeur van een handelsbedrijf uit Venlo. ”Het is niet zo dat er minder contracten worden aangeboden, maar voor de prijs die wordt aangeboden door de afnemers zal ook niemand instappen.”
Volgens een assortimentmanager van een supermarktketen is het mogelijk dat inkooppartijen hun beleid aanpassen. ”Als je inkoopmanager steeds constateert dat de weekprijs voor trostomaten het hele jaar onder de prijs voor het seizoencontract uitkomt, kan die partij besluiten volgend jaar meer via weekbemiddeling in te kopen en zo de markt beter te volgen.”
Een handelaar verwacht dat daardoor volgend jaar een groter volume groente via week- en daghandel wordt afgezet. ”Dat volume komt er nu bij, verwacht ik.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  ja, de supermarkten willen voor een dubbeltje op de eerste rang....

 • no-profile-image

  landbouwer

  Politiek gelegaliseerde uitbuiting

 • no-profile-image

  tuinder

  Wat zou het toch mooi zijn als alle voedselproducenten 2 weken lang alles op een grote hoop zouden gooien!! Kunnen andere meteen constateren dat voedsel zo belangrijk is ! En welke bedrijfstakken hiermee verbonden zijn!!

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Misschien is dit wel goed nieuws. Een ervaring van een groepje boeren die (AMK)uien leverde aan supermarkten. Iedere supermarkteigenaar kon kiezen voor inkoop op contract of op dagprijs. Als de contractprijs hoger was als de gemiddelde dagprijs wilden de meesten het volgend jaar voor de dagprijs afnemen. Tot die natuurlijk het jaar daarna weer hoger bleek te zijn waarna ze weer overstapten op de contracten. Wat maar weer aantoont dat supermarkten geen flauw benul hebbn van kost- en marktprijzen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als ik het goed begrijp wil met van (termijn)contracten af omdat de vrije dag- of weekhandel lucratiever is bij langdurig lage(re) prijzen. Andersom geredeneerd mag je constateren dat (termijn)contracten een hoge(re) prijs op termijn dus belemmeren. Je ziet dit de laatste jaren ook in de praktijk; teelten op contract met prijsafspraken zijn nauwelijks nog kostendekkend. Daarom ben ik ook geen voorstander van een termijnmarkt voor melk. Dit is alleen maar goed voor de tussenhandel.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.