Home

Achtergrond

Suikeropbrengst stijgt zo’n 9,5 procent

Suiker Unie schat de totale opbrengst van de suikercampagne op 970.000 ton suiker.

Dat is een toename van circa 9,5 procent ten opzichte van 2008 toen de opbrengst tussen de 860.000 en 886.000 ton lag.

Er is nog van alles mogelijk, omdat de campagne nog niet op de helft is. Toch gaan ze er bij CSV Covas al vanuit dat het seizoen langer gaat duren dan vorig jaar. Tot die conclusie komen ze doordat de fabrieken in Dinteloord en Vierverlaten iedere dag ruim 20.000 ton bieten verwerken. Precies volgens de planning, maar door de hoge opbrengsten per hectare gaat de campagne langer duren dan de datum van 18 januari 2010.
Het suikerquotum van Suiker Unie bedraagt 805.000 ton. Geschat wordt dat de totale productie op 970.000 ton suiker ligt, waardoor veel surplussuiker ontstaat. Afgelopen vrijdag ontvingen de bietentelers van Suiker Unie de voorlopige toewijzing voor 2010. Daaruit blijkt dat er veel doorgeschoven wordt naar volgend jaar. Suiker Unie gaat er op dit moment vanuit dat alle surplusbieten boven de 30 procent van de toewijzing doorgeschoven worden naar volgend jaar.

Bij bedrijven met minder dan 30 procent surplusbieten hoopt Suiker Unie niks te hoeven doorschuiven. Een deel van de surplussuiker kan in het buitenland verkocht worden aan de industrie of worden gebruikt voor productie van bio-ethanol, maar daarvoor heeft het bedrijf exportcertificaten nodig. Daarover wordt waarschijnlijk aan het einde van de maand meer bekend.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.