Home

Achtergrond

Suiker Unie verkoopt fabrieksterrein in Groningen

De gemeente Groningen heeft het terrein van Suiker Unie in de stad Groningen gekocht voor 35,2 miljoen euro.

De overdracht van het terrein vindt plaats in de tweede helft van 2010. Dan ontvangt coöperatie Cosun, eigenaar van Suiker Unie, het geld, zegt Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer. "De verkoop heeft geen directe invloed op de bietenprijs. Incidentele inkomsten of uitgaven houden wij buiten de bietenprijs."

Cosun overweegt het geld te gebruiken voor de verkorting van de ingroeiperiode. Cosun-aandelen van nà 1 januari 2007 delen namelijk niet mee in de winst van de niet-suikeractiviteiten van Cosun. Vanaf 2012 delen de nieuwe aandelen deels in de winst van de niet-suikeractiviteiten. Vanaf 2018 zijn de oude en de nieuwe aandelen gelijkwaardig.

Van Roessel: "De ledenraad beslist eind deze maand over de verkorting van deze periode. Als de ledenraad instemt kan de verkoopopbrengst gebruikt worden om dit te financieren. Omdat de leden met oude aandelen dan geld moeten delen met een grotere groep, is ons idee om met een extra uitkering er voor te zorgen dat ze er niet op achteruit gaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.