Home

Achtergrond

Stront van Friesland naar Noord-Hollandse geestgronden

Tien skûtsjes, een klipper en een tjalk zijn vandaag van start gegaan in de 36e strontrace naar het Zuid-Hollandse Warmond.

Met de race houden de deelnemers de herinnering levend aan de mesttransporten aan het begin van de vorige eeuw, toen 160 ton Friese mest werd aangewend op de geestgronden van de bollentelers bij Warmond en Hillegom. De race gaat over het IJsselmeer, het IJ en de Ringvaart naar Warmond en vervolgens weer terug. De schepen vervoeren gedroogde koemest. Foto Alex de Haan

Ger Boomsma kon het beste omgaan met zijn ploeg in de categorie 3-schaar ploegen op de Friese ploegkampioenschappen in Oosternijkerk. Hij won de eerste prijs in deze categorie. De ploegkampioenschappen trokken zaterdag veel publiek. "Er deden achttien boeren mee aan de wedstrijd. Daarvan deed de helft voor de eerste keer mee", zegt Klaas Jan Jensma, een van de organisatoren van het ploegkampioenschap. "Of ze volgend jaar weer meedoen ligt aan de oogst. Als er werk is, moet eerst het werk klaar." Foto Roelof Stroetinga

Emeritus-pastor Frans de Smit uit Groningen (rechts vooraan) en dominee Jaap Overeem uit Stiens (daarachter) leidden zondag een oecumenische kerkdienst voor melkveehouders van de Dutch Dairymen Board (DDB) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). De dienst werd gehouden in een tent bij Fort Europa, het kasteel van strobalen dat is gebouwd langs de A32 bij Oldeholtwolde. In de dienst werd aandacht gevraagd voor de lage boereninkomens als gevolg van de slechte melkprijs in de voorbije maanden. De opbrengst van de collecte was echter niet voor de Nederlandse melkveehouders, maar voor een waterproject in het zeer droge noorden van Ghana. Foto Alex de Haan

Aad van Leeuwen oogst samen met de loonwerker corn cob mix (CCM) in Zuid-Nederland. Van Leeuwen houdt vleesvarkens in het Limburgse Nederweert, samen met zijn zoon Arjan. Ze importeren daarvoor biggen uit Denemarken. Sinds een jaar of tien voert Van Leeuwen CCM bij. Vorige week is de oogst van 2009 begonnen, de bedoeling is dat het werk vandaag klaar is. De oogst gaat goed, maar de mais heeft last gehad van het droge weer. "De CCM heeft wel wat droogteschade", vertelt Van Leeuwen. In totaal gaat het om 300 hectare maisland. Honderd hectare hiervan is van Van Leeuwen zelf, de overige CCM heeft hij aangekocht. "Dit laten wij ook oogsten door de loonwerker." Foto APA

'Voor 20 cent moet ik snel sterven' meldt dit spandoek van protesterende boeren in Luxemburg. Foto AFP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.