Home

Achtergrond

'Streng toezien op Afghaanse verkiezingen'

De internationale gemeenschap moet streng toezien op de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Afghanistan.

Dat stelde minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag in reactie op het nieuws dat de Afghanen op 7 november opnieuw naar de stembus moeten.

Verhagen hekelde de vele gevallen van fraude bij de eerste ronde van de verkiezingen die door de Afghaanse onafhankelijke klachtencommissie boven tafel zijn gehaald. In totaal zijn stemmen van 210 stemlokalen ongeldig verklaard. "Die commissie zal ook in de tweede ronde nodig zijn'', stelde hij.

Hij wil volgende week in Brussel zijn Europese collega's en de internationale gemeenschap oproepen om de Verenigde Naties te steunen bij zijn werk om de Afghanen te helpen bij het organiseren van de nieuwe verkiezingsronde.

De Afghaanse kiescommissie maakte dinsdag bekend dat de huidige president Hamid Karzai bij de eerste ronde in augustus niet voldoende stemmen haalde om zijn post te houden. Hij zal het volgende maand moeten opnemen tegen zijn rivaal, ex-minister Abdullah Abdullah.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.