Home

Achtergrond 6 reacties

Stoppen soja uit VS kost veehouderij 19 miljoen

Als tot en met maart geen soja uit de VS wordt geïmporteerd, kost dit Nederlandse veehouders 13 tot 19 miljoen euro doordat de voerprijs stijgt.

De totale voedingssector verliest tussen de 91 en 208 miljoen euro door de importstop. Dat blijkt uit een onderzoek van landbouweconomisch instituut LEI. Varkens- en pluimveevoer wordt volgens het LEI 3 tot 11 procent duurder. Bij een gebrek aan voldoende beschikbare eiwitrijke vervangers waarbij de voerprijsstijging beperkt is, zal de voerkwaliteit afnemen. Een lager eiwitniveau leidt volgens de onderzoekers tot 'suboptimale prestaties' van vleesvarkens en vleeskuikens. Voor andere dieren – zoals leghennen, zeugen en rundvee – is dit probleem er volgens hen niet.

Het LEI komt met de rapportage naar aanleiding van een verzoek van het Productschap MVO (Margarine, Vetten en Oliën) en de Nevedi, de koepel van diervoerproducenten. Zij vroegen in kaart te brengen wat de consequenties in Nederland zijn van een importstop van Amerikaanse soja. Deze soja komt niet meer binnen vanwege risico op vervuiling met transgene mais.

Volgens het LEI verliest de totale voedingssector door de importstop tussen de 91 en 208 miljoen euro. In heel Europa gaat het volgens de rapporteurs om 4,4 miljard euro. In Nederland is de grootste verliezer de mengvoerindustrie, die tussen de 34 en 86 miljoen euro verliest. Het bedrag is volgens het LEI niet precies vast te stellen omdat de prijs van alternatieven, zoals citruspulp, nog niet altijd duidelijk is.

De levensmiddelenindustrie en slachterijen verliezen ieder maximaal 19 miljoen euro. De crushing industrie (verwerking oliezaden) verliest maximaal 4 miljoen. Voor sojabonen en -schroot was de EU voor ongeveer de helft afhankelijk van de import uit de Verenigde Staten. Vanwege de door droogte mislukte sojaoogst in Argentinië en vroege Braziliaanse deals met de Chinezen, is weinig voorraad beschikbaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerhard Pietersen

  Misschien is het interessant voor de Nederlandse akkerbouwers om zélf de benodigde eiwitten te gaan verbouwen? Goed voor de akkerbouwer en bovendien gentechvrij!

  Waar komt trouwens die 208 miljoen voor de voedingssector vandaan? Dat kunnen nooit alleen die flessen met gentechslaolie en de goedkope gemanipuleerde mayo zijn. Er zit een groot gapend gat tussen de 19 miljoen voor de veehouderij en de totale voedingssector, terwijl de voedingssector voor het overgrote deel claimt gentechvrij te zijn. Verdwijnt alle olie van het gecrushde veevoer dan toch in onze koekjes?

 • no-profile-image

  martha

  Friesl.F. verhoogt de melkprijs met 2 ct. en het duurt nog geen dag en daar gaat ook de voerprijs weer mee.
  Toeval???

 • no-profile-image

  ronald kalter

  interesanter is het om te weten welke producten er duurder van worden, en hoe het er uitziet na een aanpasingsperiode en er een verminderde mineralen aanvoer komt en dus een gezondere landbouw als geheel, waarin mest weer waarde is in plaats van kosten.

 • no-profile-image

  Theo Tromp

  Een hogere voerprijs zal de consumptie verminderen waardoor de melkproductie met enkele procenten kan dalen waardoor de melkprijs flink kan stijgen!

 • no-profile-image

  Miep Bos, spokeswoman of the European GMO-free Cit

  Er zijn vast alternatieven. Vroeger aten de koeien toch ook geen sojaschroot?
  Wat te denken van algen die gekweekt worden in eigen land?

 • no-profile-image

  Theo Tromp

  Zonder Gentech-soja wordt bespaard op de ziektekosten van de koeien die nu onnatuurlijk voedsel en veel gifresidue binnenkrijgen waardoor hun weerstand is afgenomen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.