Home

Achtergrond

Steunfonds Probleemhypotheken praat met Afab

Het Steunfonds Probleemhypotheken wil ook gaan bemiddelen voor gedupeerden bij de financiële dienstverlener Afab.

Beide partijen spraken dinsdag met elkaar en voerden een ,,prettig en constructief overleg''.

Afab is net als DSB Bank in opspraak gekomen door polissen met te hoge provisies die zijn gekoppeld aan kredieten. Het bedrijf uit Amersfoort, een van de grootste bemiddelaars van consumentenkredieten in Nederland, liet vorige week weten schoon schip te willen maken. Een interim-management probeert nu orde op zaken te stellen. Daar hoort het zoeken van oplossingen voor gedupeerden bij, maar ook een herstructurering van de schuldenlast van het bedrijf.

Financieel adviseur Jelle Hendrickx van het Steunfonds Probleemhypotheken zei dinsdag dat hij, evenals bij DSB, een schikking nastreeft. Hij benadrukte dat er behoorlijke verschillen zijn tussen beide affaires. "DSB was buitencategorie. Bij Afab gaat het om kleinere bedragen.'' Hij zei het gevoel te hebben dat Afab de problemen ,"niet weg wil duwen''.

Verontwaardiging over de hoge koopsompolissen en mogelijke koppelverkoop vormden mede de oorzaak van de val van DSB Bank van Dirk Scheringa. Afab wil nu voorkomen dat het net als DSB in een negatieve spiraal terechtkomt. Het bedrijf onderzoekt nu hoeveel klanten er zijn gedupeerd.

Hendrickx kon dinsdag niet zeggen voor hoeveel klanten hij straks bij Afab zal optreden. "De brokstukken vallen nog steeds naar beneden'', zo zei hij in algemene zin over de markt voor consumentenkredieten. "Het is belangrijk dat we op een gegeven moment tot een gemeenschappelijk belang komen.''

Bij DSB Bank wist Hendrickx een regeling te treffen. De bank zou op individuele basis een oplossing zoeken voor de dossiers die zijn stichting aandroeg. De status van deze regeling is nu echter onduidelijk door het faillissement van de bank. Hendrickx heeft tot dusver nog geen overleg kunnen voeren met de curatoren. Hij zegt nog geen uitnodiging voor overleg te hebben gehad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.