Home

Achtergrond 250 x bekeken

Steun in de rug

De berekeningen van Abab over de gevolgen van de welzijnseisen voor de vleesvarkenshouderij liegen er niet om. Vleesvarkensbedrijven zien over de hele linie hun financieringsmarges diep in het rood duiken.

Het gevolg zal zijn dat er een fikse sanering van de vleesvarkenshouderij op gang komt. De vleesvarkensproductie zal verschuiven naar Duitsland en België waar de welzijnseisen meer stroken met de Europese eisen. Wat er in Nederland overblijft aan vleesvarkenshouderij zal grootschalig zijn, om zo de kosten zoveel mogelijk te drukken. Om aan de oppervlakte-eisen te voldoen zullen vleesvarkens waarschijnlijk vaker worden verplaatst, met als gevolg meer stress voor de dieren. Dat was natuurlijk nooit de bedoeling van een maatregel die het welzijn van de dieren juist moet verbeteren.

Abab steekt niet onder stoelen of banken dat de politiek hier nog eens goed naar moet kijken. Het bedrijf wil zich samen met andere partijen in de sector sterk maken voor het overtuigen van de politiek dat deze aanscherping van de welzijnswetgeving een onbegaanbare weg is voor de varkenshouderij.

Met de berekeningen van Abab krijgen LTO en NVV in hun lobby tegen de vierkante meter-eis een flinke steun in de rug. Die lobby is wel laat op gang gekomen, en dat maakt hun positie er niet sterker op.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.