Home

Achtergrond 6 reacties

Sterke prijsdalingen op vleeskuikenmarkt

Vleeskuikenhouders moeten rekening houden met slechte prijzen in de komende maanden.

De markt staat zwaar onder druk en voorlopig lijkt er geen verbetering te verwachten. Dat voorzien slachterijen en broederijen. In de afgelopen twee maanden zijn de vrije marktprijzen en de basiscontractprijs (bcp) sterk gedaald. Deze week dalen de vrije prijzen met 7 cent. De prijzen voor lichte en zware kuikens daalden sinds begin september met respectievelijk 21 en 24 cent en zijn 15 cent lager dan in 2008. De bcp ligt 6,5 cent onder het niveau van vorig jaar.

De voornaamste oorzaak is een sterk tegenvallende vraag. "Het aanbod vleeskuikens is op zich niet groter dan anders, maar voor de huidige vraag is het veel te groot", merkt Hans van Egteren van Gecombineerde Pluimveeslachterijen (GPS). "In het buitenland valt de consumptie tegen. Er is altijd een dip rond deze tijd, maar het gaat nu veel harder. De markt is echt in mineur."

Dat merkt ook Broederij Lagerwey. "Het loopt gewoon niet", stelt een woordvoerder. "De kuikens blijven groeien, maar er is geen vraag. We vriezen bijna alles wat geslacht wordt direct in." Deze tactiek kiest GPS ook. "Sommigen blijven het vlees op de markt brengen, maar dat drukt de prijs verder."

Van Egteren verwacht voorlopig geen verbetering. "Bij de huidige situatie moet dat puur uit het aanbod komen. De eieren zitten al in de broedmachine, dus voordat je echt wat merkt is het zo januari." Kuikenmesters gaan zich nu wel achter de oren krabben, zegt ook de woordvoerder van Lagerwey. "Maar voordat dat doorwerkt ben je zo maanden verder."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Moet je ook niet willen Vergeer, of zoals onze tuinbouwcollega's het zo mooi zeggen "vragen om geld is onze stijl niet".
  Wel jammer overigens dat slachterijen, die toch al weken roepen dat het niet loopt, niet besluiten om de dieren een paar dagen eerder op te halen. Zou volgens mij iedereen mee kunnen leven. Verder is kuikens houden gewoon "gtst". Niet te lang bij elk dipje in de markt stil staan.....

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het lijkt er nu op dat we zakelijk gezien allemaal een flinke draai om onze oren krijgen. Behalve het Blanke Vlees doet het nog goed. Hoe lang zal deze crisis nog Aanhouden???. Wie het weet mag het zeggen!!! (?).

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Rik, ik voer helemaal geen strijd. Integendeel ik zou ook niet weten waarom, iedere collega gun ik zijn boterham en het beste voor zijn bedrijf, ongeacht welke tak. Dat kan gezien de reactie's op dit forum niet iedereen van zichzelf zeggen, en da's gewoon spijtig.
  Je weet wel heel goed waar ik het over had, inderdaad waren het rond de 20.000 kuikens en de winst was zelfs
  fl 1.00
  En de reden dat ik geen kuikenhouder ben geworden is dezelfde als waarom jij geen koeienboer bent geworden. Over een ding zijn we het eens; ook ik hoopte dat hij aan zijn koeien meer zou overhouden, pure winst dus, maar dat viel niet mee als je alles eerlijk rekende.

 • no-profile-image

  vergeer

  Zo collega,s ook maar naar brussel hand ophouden,wedden dat wij niks krijgen.Dat lukt alleen de koe boeren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Vergeer. Vroeger stage gelopen bij koeienboer met 80 koeien en "stalletje" vleeskuikens. Was een eye opener toen hij me vertelde dat ( in de goede tijd) een ronde mesten ( van zes weken) hem meer had opgeleverd dan een heel jaar koeien melken. En dat destijds met twee maal 2 uur werk per dag en het uitmesten na 6 weken. Tja, dan begrijp je in een keer waarom een korte piek en een lange dip geen probleem hoeft te zijn. Overigens; dit was in de 80'er jaren, wellicht zijn de omstandigheden nu anders, maar de essentie van het verhaal is me bijgebleven.

 • no-profile-image

  Rik

  @MELKVEEHOUDER. Een stalletje zal in de jaren '80 zo'n 15.000 kuikens zijn geweest. In een echt super goede tijd zal dat hooguit Fl 1,- voerwinst zijn geweest. Daar gaan dan de variabele (en vaste) kosten van af. In het gunstigste geval heeft hij toen Fl 0,80 overgehouden keer 15000 is Fl 12000,-. Ik hoop toch werkelijk dat hij destijds met 80 koeien (!) aanzienlijk meer heeft overgehouden. Een beetje doorvragen aan je stageboer was toen niet verkeerd geweest.
  Moeten me nog 2 dingen van het hart:
  1. Waarom bij je geen vleeskuikenhouder gerworden als het een eye-opener was?
  2. Waar is het geld gebleven dat je vorig jaar extra hebt verdient?
  Succes in je strijd, Rik

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.