Home

Achtergrond

Spaanse tuinders protesteren tegen Marokkaanse invoer

Naar schatting 15.000 tuinders hebben gisteren in de Zuid-Spaanse stad Almería geprotesteerd tegen de vernieuwing van het Europese handelsakkoord met Marokko.

Ze vrezen voor negatieve gevolgen die het aanstaande akkoord zou kunnen hebben voor de sector in Spanje. De tuinders toonden zich in het bijzonder ongerust door het gebrek aan informatie over de inhoud van de onderhandelingen tussen de EU en Marokko. De manifestanten beschuldigden Marokko ervan zich niet aan het huidige akkoord met de EU te houden. Marokko zou zich niets aantrekken van de afgesproken exportquota naar de Europese markten.

Tuinbouwspecialist Francisca Iglesias van Upa zei gisteren over harde bewijzen te beschikken: "Uit cijfers van Eurostat blijkt dat Marokko in een jaar tijd 122.000 ton tomaten meer dan het afgesproken quotum naar de EU heeft geëxporteerd zonder de verplichte invoerheffing te betalen. Daardoor loopt de fiscus 94 miljoen euro mis." De Spaanse tuindersbonden hebben de zaak intussen aangekaart bij het Europese antifraudebureau Olaf .

"Wij hebben niets tegen Marokko", aldus Iglesias, "maar wel tegen de Europese schijnheiligheid. Als de Europese Unie de immigratie wil tegenhouden door de Marokkaanse economie te stimuleren, moet dat niet ten koste gaan van onze tuinbouw."

De Upa-leider in Almería verzekerde verder dat het Europese bedrijven zijn die "de echte productie maken" in Marokko om zo de Europese regelgeving te omzeilen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.