Home

Achtergrond

'Spaanse actie helpt prijs niet'

Het uit de markt nemen van aubergine en komkommer in Almería (Spanje) zal Nederlandse telers niet helpen.

Dat verwachten partijen uit de teelt en handel. De daghandel reageerde vandaag nog niet. De prijs voor Nederlandse komkommers bleef vandaag hangen op 6 tot 8 cent. Van een opleving is geen sprake nadat Spaanse telersorganisaties besloten de aanvoer te verlagen.
Daardoor zal naar verwachting 30 procent minder product vermarkt worden in deze gebieden. Toch zal dat Nederlandse telers geen soelaas bieden, denkt Johan Groenewegen, woordvoerder van telersvereniging voor aubergine Purple Pride. "De exportvolumes veranderen niet. Het gaat om de slechtere kwaliteit. Dat gaat niet naar export."

Groenewegen heeft signalen dat de uitbetaalprijs van aubergine verder duikelt. Vorige week lag deze al op 70 cent per kilo. Ook partijen in de komkommerhandel verwachten niet dat de prijs voor Nederlandse telers zal verbeteren. De Nederlandse afzet heeft de zeer slechte prijsvorming deels aan zichzelf te wijten. "Twee weken geleden zijn we door de Spaanse concurrentie voorbij gestreefd. De daghandel hield vast aan prijzen van boven de 20 cent, terwijl Spaanse weekcontracten op 11 cent lagen. Er is toen te terughoudend verkocht. Het gevolg is dat de orders naar Spaanse partijen ging en dat komt dit seizoen niet meer terug", zegt een handelaar.

Volgens een andere partij is in de Nederlandse en de Spaanse daghandel geen prijseffect van de maatregel zichtbaar. "Ik verwacht ook niet meer dat het komkommertelers dit seizoen helpt. Begin november stoppen we al." In Nederland wordt klasse 1.2 nauwelijks verkocht, maar er zijn signalen dat dit wordt gestort.

Of registreer je om te kunnen reageren.