Home

Achtergrond 502 x bekeken

Slechte week voor bolbloemen

De verwachting van de bloemenveilingen is uitgekomen dat de handel in bolbloemen deze week slechter zou zijn dan dezelfde week vorig jaar.

Er komen namelijk te veel bloemen voor de klok en het weer in geheel Europa was te warm. Bij een aanvoer van 24 miljoen bolbloemen, vrijwel dezelfde aanvoer ten opzichte van vorig seizoen, werd met een gemiddelde opbrengst van 23 cent een stuiver ingeleverd ten opzichte van vorig jaar.

De verwachting is nu dat de prijzen echt gaan stijgen. Het Nederlandse aanbod daalt door de intredende herfst en bij veel producten wordt dat nog niet gecompenseerd door de wel groeiende aanvoer vanuit de import. In de loop van de week zal de eerste inkoop van de lang houdbare producten als Lelie en Chrysanten al voorzichtig merkbaar worden.

Traditioneel met name in de oranje en andere herfsttinten. Het heeft alles te maken met de feestdagen Halloween op 31 oktober, Allerheiligen 1 november en Allerzielen op 2 november. De aanvoer van tulpen dubbelde in de afgelopen week bijna tot ruim 2,1 miljoen stuks. Het zijn er ook ruim 20 procent meer dan vorig seizoen en samen met de warme weersomstandigheden is dat de verklaring van de slechte prijsvorming. De 14 cent die werd betaald is ruim 2 cent minder dan vorige week en een ongeveer 10 cent lager dan de vorige seizoenstart. FloraHolland Rijnsburg ziet intussen de aanvoer van ijstulpen flink op gang komen. Ten opzichte van week 39 was de aanvoer verdubbeld. De aanvoer ligt in Rijnsburg net iets boven het niveau van vorig jaar maar de middenprijs valt 8 cent lager uit.

Ook in Naaldwijk was sprake van een enorme aanvoertoename van tulpen. Dit zorgt voor een al even grote druk op de prijsvorming. Ruim 200.000 stelen kwamen voor de klok en die werden gemiddeld verkocht voor 14 cent.

Dit is een groei van 80 procent aan stelen en een omzetontwikkeling die 10 procent lager ligt. Een zorgelijke ontwikkeling omdat de kwaliteit, zeker voor de tijd van het jaar, super te noemen is. Als er al uitschieters waren, dan waren dat ‘Ad Rem’ en ‘Orange Princess’ die met 25 centhet gemiddelde ontstegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.