Home

Achtergrond

Slechte kwaliteit aardappel probleem voor verwerker

Aardappelverwerkers zullen hun eisen moet versoepelen om voldoende aanvoer van grondstoffen te houden.

Meeuw de Bruyne van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA), meldt dat met de huidige eisen veel partijen zullen worden afgekeurd. Door de droogte van de afgelopen tijd hebben veel aardappelen last van een hoog onderwatergewicht en daardoor stootblauw. Ook zijn er veel aardappelen die te klein zijn voor fritesverwerking.

"Tot begin november is er nog niks aan de hand", zegt De Bruyne. "Er zijn genoeg af-land aardappelen doordat op de zandgronden nog steeds wordt gerooid. Bij die aardappelen is nog geen blauw zichtbaar."

Nadat de levering van af-land aardappelen klaar is, wordt het moeilijker voor de aardappelverwerkers. "Ik denk dat er snel afspraken zullen worden gemaakt. Er moeten immers wel frites worden geproduceerd."

Het Bureau Aardappel Info (BAI) gaat er al vanuit dat er veel tweede soort aardappelen op de markt komen. Hoe groot het deel van de aardappelen is dat last heeft van kwaliteitsproblemen is nog onbekend.

"We beginnen met inventariseren zodra de oogst achter de planken zit", zegt De Bruyne. "Dat is waarschijnlijk het einde van de week."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.