Home

Achtergrond 212 x bekeken

Slecht seizoen voor Franse telers

De Franse perziken- en nectarinetelers hebben een slecht seizoen achter de rug.

Tegenover een door gunstige weersomstandigheden goed aanbod stond een regelmatig tegenvallende vraag. De prijzen hebben daardoor vrijwel het gehele seizoen onder druk gestaan.

Dat meldt de groente- en fruitkoepel Interfel. De Franse oogst is naar schatting uitgekomen op 327.000 ton, iets meer dan vorig jaar maar 14 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Frankrijk staat daarmee in Europa op de vierde plaats na Italië, Spanje en Griekenland. De totale Europese productie ligt volgens Interfel op ruim 2,9 miljoen ton, vier procent meer dan in 2008 en zes procent boven het gemiddelde sinds vijf jaar.

Vrijwel sinds het begin van het Franse plukseizoen begin juni heeft de vraag te wensen overgelaten, aldus Interfel. De prijs lag daardoor vrijwel steeds op een laag niveau waardoor de telers hun productiekosten ook niet vergoed konden krijgen. De door de regering toegestane stoepverkoop heeft in augustus echter wel enig soelaas geboden. De situatie werd nog verergerd door een tegenvallende uitvoer.

Frankrijk verhandelt perziken en nectarines vooral naar Italië, België en Duitsland maar zag die handel in volume twaalf procent en in waarde 19 procent lager uitkomen dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.