Home

Achtergrond

Selderieoogst in volle gang

Loonwerker Koning is bij zijn buurman in Munnekezijl mee aan het helpen bij de oogst van biologische selderieknollen.

Jan Willem Bakker, de eigenaar van het land, bezit 6 hectare selderieknollen. De knollen slaat hij na het oogsten op in de schuur. "De kwaliteit is goed", zegt Bakker. "Ze zijn een beetje grof maar dat is voor de industrie niet erg. Het gewicht is verder prima." Foto Jan Bouwman

Agrariërs proberen in de Roemeense hoofdstad Boekarest door een politiekordon heen te breken. Ze demonstreren tegen het overheidsbeleid. De demonstranten wilden het ministerie van economische zaken binnendringen, maar dat werd door de politie verhinderd. Schapenhouders dragen op de foto een grafkist met daarop een nepschaap. Zij willen daarmee de positie uitbeelden waarin de Roemeense landbouwsector zich bevindt. Volgens persbureau Associated Press wachten de veehouders nog op diverse subsidies. Foto ANP

Vaccineren is steeds meer geaccepteerd als alternatief voor ruimen. Vlees van gevaccineerd vee is vaak echter moeilijk verkoopbaar. Foto Michel Zoeter

Berend Stoppels is bij het maatschap Spriensma in het Groningse Roodeschool de klapper aan het schoonmaken. De klapper is bij de uienoogst, vier weken geleden, voor het laatste gebruikt. Stagiair Stoppels mag hem nu schoonmaken. "We hebben in totaal 15 hectare uien geoogst", zegt René Spriensma. De opbrengst bij de uien was bovengemiddeld. "Zeker meer dan 60 ton per hectare." De klapper wordt nadat hij is schoongemaakt, verkocht. "We gebruiken hem bij het oogsten van het deel van de uien naast de sproeisporen", zegt Spriensma. "De rest van de uien hebben we geoogst met een zelfrijdende rooier met een werkbreedte van 3 meter. Foto Koos van der Spek

Teler Arie van Os bekijkt zijn zojuist geoogste koolraap. Het product gaat naar een regionale verwerker die het wast, sorteert en verpakt voor levering aan het grootwinkelkanaal. Koolraap is een klein gewas, dat op de versmarkt vooral gekocht wordt door ouderen. "De oudere consument eet dit het liefst in de koolraap in de stamppot". zegt Van Os. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.