Home

Achtergrond 202 x bekeken 1 reactie

Sector wil snelle oplossing boycot VS door rol PD

Een snelle opheffing van het importverbod van de Verenigde Staten (VS) voor Nederlandse paprika is mogelijk door de Plantenziektenkundige Dienst (PD) een verscherpt toezicht te laten uitvoeren.

Zo kan de sector de export naar de VS in de laatste weken overeind houden, denkt de handel en teelt. "Er zijn vier partijen die tot wel vijf containers per week uitvoeren. Het is logisch als dat toezicht in het voorstel aan de Verenigde Staten wordt meegenomen. Desnoods gaat het om controle per doos", zegt directeur Willem Baljeu van handelskoepel FrugiVenta. "De VS is één van de weinige groeimarkten voor paprika met een plus van zeker 50 procent. Over vier weken is dat seizoen voorbij."

Ook de Oranje Paprika Vereniging denkt dat dit een snelle oplossing is voor de importstop. In eerdere problemen met de VS bleek dit ook een oplossing, zegt een woordvoerder van de vereniging.

Volgens Baljeu zal Nederland aandringen op een scheiding van peper en paprika bij de boycot. De VS maakt daartussen geen onderscheid, terwijl de schadelijke mot False Coddling Moth gevonden werd in een partij peper.

Toch zullen de Verenigde Staten (VS) nader onderzoek willen afwachten. "Het probleem is dat we eerst het PD-onderzoek moeten afwachten. Hoe is de mot het land binnen gekomen, is het een incident? Zit het beestje ook in de paprikateelt zelf?" Het is niet helder hoe lang dat onderzoek duurt. Het ministerie van LNV, woordvoerder in deze zaak namens de PD, kon het onderzoek niet toelichten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Export

    Waar blijft de min.van buza? Knipt en buigt voor de VS als het over cocaland Afghan gaat... Were are you now my friend?

Of registreer je om te kunnen reageren.