Home

Achtergrond 655 x bekeken

Schothorst komt met voertabel biggen

Het veevoedingsinstituut Schothorst Feed research introduceert volgende week in Peking tijdens de internationale veehouderijbeurs VIV de eerste energietabel voor biggen wereldwijd.

De tabel is ontwikkeld voor biggen tot een gewicht van 25 kilo. Nutritionisten zijn daardoor in staat biggenvoeders nauwkeuriger samen te stellen. Volgens Schothorst-directeur Piet van der Aar levert Schothorst de tabellen in 13 verschillende landen wereldwijd. "De tabellen zijn vooral aantrekkelijk voor landen die grondstoffen moeten importeren. Het helpt hun bij de inkoopkeuzes van grondstoffen."

Tot nog toe moesten voerproducenten de biggenvoeders samenstellen op basis van de tabellen voor vleesvarkens. Tot een lichaamsgewicht van 60 kilo ontwikkelt het spijsverteringssysteem van het varken zich nog voortdurend. Het verschil in benutting van langzaam verteerbare voedermiddelen is veel groter dan van snel verteerbare voedermiddelen. De energiewaarde van de voedermiddelen is daardoor voor de biggen anders als voor de vleesvarkens. Dat rechtvaardigt in de ogen van de Schothorst-onderzoekers een eigen tabel voor de biggen.

De tabelwaarden zijn bepaald bij gespeende biggen die lichter zijn dan 20 kilo en bevat voedermiddelen die gebruikelijk zijn voor biggenvoeders. Ook zijn er voederwaarden vastgesteld bij biggen die op hoog niveau worden gevoerd en voor voeders die worden gepelleteerd. Vergeleken met vleesvarkensvoeders hebben vooral grondstoffen met veel niet-zetmeel polysachariden en een aantal plantaardige eiwitbronnen een lagere energiewaarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.