Home

Achtergrond 1 reactie

Scholiere in actie tegen 'schelden met kanker'

De 16-jarige Richelle Laurijsen start vandaag een campagne tegen het gebruik van het woord 'kanker' in scheldwoorden en vloeken.

De scholiere is zelf terminaal kankerpatiënte. De campagne ’Kanker verziekt je taal’ gaat op de school van Richelle, het Groevenbeek College in Ermelo, van start. ”Al voordat ze ziek werd, stoorde het haar dat mensen kanker als scheldwoord gebruiken”, zegt Menno Laurijsen, de vader van Richelle. "De dood door kanker van iemand uit onze kennissenkring heeft haar destijds behoorlijk aangegrepen."

Haar idee een poster te ontwerpen om op school te gebruiken, kreeg een ander karakter met het nieuws van 1,5 jaar geleden dat ze zelf kanker heeft. Ze heeft een zeldzame vorm van botkanker en het is onbekend hoe lang ze nog te leven heeft. Haar ouders besloten haar te helpen met haar idee en inmiddels is een professionele campagne op touw gezet. "We hebben de stichting Rilax in het leven geroepen om alles in goede banen te leiden.” Ook is er een korte videopresentatie gemaakt waarin Richelle haar bedoelingen uitlegt. ”Het is fysiek te zwaar voor haar om lang het woord te voeren."

De campagne richt zich voornamelijk op jongeren die kanker veelal als modewoord gebruiken. "En het zou mooi zijn als zij vervolgens hun ouders op het gebruik van dit scheldwoord willen wijzen." Het idee van Richelle heeft inmiddels de nodige aandacht in de media gekregen. "Dat vindt ze geweldig, want het is haar bedoeling zo veel mogelijk mensen te bereiken."

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Eva

  Ik heb groot respect voor deze meid!! Zit zelf ook op de middelbare school heb ook meerdere keren te maken gehad met kanker. Gelukkig ervan genezen
  ! Richelle kan dit niet zeggen, als dit haar laatste echte wens is, vind ik dat wij dit moeten respecteren en er dan ook wat aan doen!! Ik heb voor de hele school een presentatie erover gehouden! Iedereen was er even van gescrokken en het heeft aangeslagen! Je hoort het minder, kreeg complimentjes die eigenlijk voor richelle zijn!

  Hee meid, heel veel succes nog! en vind het super van je!

  LIefs

Of registreer je om te kunnen reageren.