Home

Achtergrond

'Scholen ontduiken regels schoolboeken'

Scholen voor voortgezet onderwijs ontduiken de regels voor de gratis schoolboeken.

Zo moeten ouders vaak vooraf een borg betalen of krijgen zij een rekening voor het verzenden van het boekenpakket opgestuurd, terwijl dat allemaal tegen de regels is.

Dat stelt de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), die woensdag aanbevelingen over de kwestie doet bij staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs. De vereniging heeft onlangs een meldpunt voor misstanden rond de gratis schoolboeken geopend op internet en zegt daar honderden klachten per week op te ontvangen.

Zo blijkt dat gezinnen met een minimuminkomen in sommige gevallen duurder uit zijn nu de schoolboeken zogenaamd gratis zijn geworden. Vroeger kregen zij namelijk een tegemoetkoming in de kosten van het studiemateriaal, maar nu dat gratis zou moeten zijn is die bijdrage afgeschaft. Als scholen toch kosten berekenen, kost dat de minima geld, aldus de VOO. De vereniging wil dat scholen die borg verplicht stellen of die rekeningen sturen, daar een boete voor krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.