Home

Achtergrond 1 reactie

Schapen verdronken door hoog water

Ruim twintig schapen zijn afgelopen weekend in Ferwert (Friesland) door verdrinking om het leven gekomen.

De 23 dieren stonden zondag te grazen, toen ze werden verrast door hoogwater In 2006 werden in hetzelfde gebied 150 paarden gered van een dreigende verdrinkingsdood.

Volgens directeur Ultsje Hosper van het Fryske Gea, dat het land aan boeren verhuurt, waren de overige schapen van de kwelder gehaald. "Vanaf 15 oktober moeten alle dieren uit het gebied zijn. Maar de boeren zijn verder zelf verantwoordelijk. Ze moeten de weersomstandigheden goed in de gaten houden'', aldus Hosper.

Hij wijt de vroege hoogwaterstand dit jaar voorzichtig aan de klimaatsverandering. "Als dat zo is dan is de kans op een overstroming natuurlijk groter. Begin juli liep de kwelder ook al voor een gedeelte onder, maar toen was er geen gevaar voor dieren.''

Woensdag voert het Fryske Gea overleg met de boeren die het land huren. "Misschien moeten we de datum vervroegen, waarop de dieren uit het gebied moeten zijn.'' Hosper wil ook mogelijke vluchtroutes bestuderen. "Dat zijn kleine dijkjes naar een veiliger gebied. We hebben al een aantal, maar nog lang niet overal, dat kost veel geld.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Karin

    Ik ken de situatie in Friesland niet, maar heb wel ervaring met plotseling hoog water in het Rivierengebied. Ik heb het eens meegemaakt dat door werkzaamheden in de buurt (zandafgraving) een uiterwaard plotseling onverwacht vol liep. Dat betekende dat wij om twee uur 's nachts de schapen letterlijk uit het water moesten redden. Gelukkig ging dat nog net goed. Ik raad iedereen dan ook aan om zelfs als je het gedrag van het water uit en te na denkt te kennen, toch regelmatig, ook 's avonds, je dieren te controleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.