Home

Achtergrond 230 x bekeken

Rustige beursweek voor bedrijven in agrarische sector

Bedrijven in de agribusiness kijken terug op een relatief rustige beurs.

Van de 25 bedrijven in de AgD-index verloren slechts twee bedrijven op weekbasis terrein: de Noorse kunstmestproducent Yara en de Franse zuivelaar Bongrain. Het verlies van Yara hangt samen met aanhoudende berichten dat de kunstmestmarkt nog alles behalve optimaal is. Cargill, een niet aan de beurs genoteerde onderneming, zag de winst van haar kunstmestdivisie de laatste maanden zelfs met 90 procent dalen.

Het aandeel BASF is op weekbasis 12 procent gestegen. De grootste plus werd woensdag opgetekend na de presentatie van de kwartaalcijfers. De winst en omzet van het Duitse chemieconcern lopen 20 procent achter ten opzichte van vorig jaar. De winst is echter ten opzichte van het vorige kwartaal 9,5 procent gestegen.

Südzucker won 7,8 procent in de aanloop naar de presentatie van kwartaalcijfers die vandaag zijn gepresenteerd. De Duitse suikerverwerker doet goede zaken. De omzet daalde minimaal van 1,53 naar 1,52 miljard euro, terwijl de winst steeg van 59 naar 132 miljoen euro.

Machinefabrikant Case New Holland (CNH) noteert 10 procent hoger dan een week geleden. De bouwmarkt trekt aan, terwijl de firma een potentieel lucratieve joint-venture met het Russische Kamaz sloot. CNH laat een deel van de onderdelen door Kamaz bouwen en mag gebruik maken van het Kamaz dealernetwerk.

Het aandeel Smithfield Foods steeg eind vorige week liefst 9,7 procent tot 14,77 dollar, het hoogste niveau in elf maanden. De stijging volgde op een bericht van het Amerikaanse ministerie van landbouw dat de maïsoogstverwachting opnieuw naar boven is bijgesteld. Een lage graanprijs vertaalt zich in lagere voerkosten. Ook is de biggenprijs op de termijnmarkt van Chicago opnieuw omhoog gegaan. Smithfield Foods is de grootste producent van biggen in Amerika.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.