Home

Achtergrond

Regen komt mooi op tijd voor oogst gladiolenbollen

Bollenteler Theo Theunissen uit het Gelderse Heumen controleert of de geoogste gladiolenbollen goed gespoeld worden.

Theunissen is begin oktober begonnen met de oogst van de eerste twee hectares leliebollen. Nu oogst hij de eerste zes hectare bollen van gladiolen. "De oogst ziet er prima uit, omdat we regelmatig beregend hebben. Het was vorige week eigenlijk te droog voor de oogst. Dus kwam de regen voor ons net op tijd." De oogst van gladiolenbollen loopt door tot begin december en de lelieoogst tot net voor de kerstdagen. Theunissen teelt ongeveer 30 hectare bollen van lelies en 30 hectare van gladiolen. Het merendeel gaat de grens over, maar een deel blijft in Nederland voor de bloementeelt. Theunissen heeft een deel van de lelies onder contract geteeld voor een kweker in Noord-Holland. Foto Vidiphoto

Veehouders Hans (65) en Jannie (57) de Heus melken hun Verbeterd Roodbont twee keer per dag met behulp van een melkwagen in het Gelderse Ingen. In totaal gaat het om zo’n vijf uur melken. "We zijn gewoon op dezelfde manier doorgegaan zoals we zijn begonnen", vertelt Jannie. Investeren in een nieuw systeem is wat hun betreft niet meer nodig. Ze melken samen elke dag twee keer 46 melkkoeien. Tussen deze koeien loopt een stier voor de uitbreiding van de veestapel. In totaal houden ze 120 stuks vee. Foto William Hoogteyling

Medewerker Pieter van der Wal van Hoek Agro verdeelt de wortelen gelijkmatig over de kisten bij het rooien. Hoek Agro exporteert aardappelen, groente en fruit. Het exportbedrijf heeft land gehuurd voor de wortelteelt, vertelt directeur Kees van der Hoek. "Het rooien gaat ideaal nu er wat regen is gevallen en de kwaliteit is goed. Alleen de prijzen zijn laag op dit moment." Foto Roelof Stroetinga

Handelshuis HZPC bouwt een nieuwe kas op het kweekbedrijf in Metslawier. De kas vervangt de oude kassen en kost 5,5 miljoen euro. HZPC krijgt ruim 1 miljoen euro MEI-subsidie op duurzame energie. In de zomer wordt warmte in de grond gestopt en in de winter gebruikt, zegt manager Jan Hoogenboom. "We kweekten miniknollen in gaaskassen, maar dan heb je veel invloed van wind en temperatuur. In de nieuwe kas kunnen we meer miniknollen produceren. Ook vervangt de kas de oude kweekkassen." Foto Roelof Stroetinga.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.