Home

Achtergrond

Referendum Ierland komt maar langzaam op gang

In Ierland komt het tweede referendum over het Verdrag van Lissabon van de Europese Unie maar langzaam op gang.

Om 11.00 uur Nederlandse tijd lag de opkomst in de hoofdstad Dublin op 4,4 procent, meldde de publieke omroep RTE. In de tweede stad van het land, Cork, was rond dat tijdstip 5 procent van de stemgerechtigden naar de stembus geweest.

Het Verdrag van Lissabon geeft Brussel meer macht en moet de besluitvorming binnen de EU stroomlijnen. De Ieren stemden vorig jaar juni nog tegen het verdrag. Als ze het weer verwerpen, betekent dat de genadeslag voor het verdrag. Maar peilingen geven aan dat het ja-kamp dit keer zal winnen na concessies van Brussel. Ook bestaat de vrees dat de Ierse economie nog meer klappen zal krijgen als het verdrag wordt verworpen.

Premier Brian Cowen waarschuwde eerder dat een nee-stem een uittocht van buitenlands kapitaal kan veroorzaken. Cowen loopt trouwens kans zijn post te verliezen als er nee wordt gestemd. Alle politieke partijen hebben de bevolking opgeroepen voor te stemmen. Alleen de nationalistische Sinn Fein heeft zijn aanhang opgeroepen tegen te stemmen.

Meer dan drie miljoen Ieren mogen stemmen. Volgens functionarissen van stembureaus was de opkomst in de eerste uren lager dan bij het vorige referendum. Dat zou onder meer te maken hebben met het regenachtige weer. De stembureaus sluiten om 23.00 uur Nederlandse tijd. Het tellen van de stemmen begint zaterdag; aan het begin van de middag wordt de uitslag verwacht.

Het verdrag moet door alle 27 lidstaten van de EU worden geratificeerd. Alleen Tsjechië, Ierland en Polen moeten dit nog doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.